Ingrediënten voor 10 personen
- Voor de linzen-paddenstoelenpaté:
- 50 ml neutrale olie
- 250 g bruine linzen , uitgelekt
- 500 g champignons , fijngehakt
- 100 g walnoten , geroosterd
- 25 ml sojasaus
- 25 g bleke tahini (sesampasta)
- peper
- 2,5 g zout (0,5 kl)
- Voor de tofu:
- 1 kg tofu , het vocht eruit geduwd, in plakken
- 50 ml sojasaus
- 20 g (Koreaans) chilivlokken
- 80 ml neutrale olie
- Voor de groenten:
- 500 g komkommers , in linten geschild
- 500 g wortels , in linten geschild
- 50 g verse (of diepvries) koriander , fijngehakt
- 50 g verse (of diepvries) munt , fijngehakt
- 100 ml limoensap
- Voor de zoetzure ananas-chilisaus:
- 20 ml neutrale olie (2 el)
- 100 g verse chilipepers , zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- 2 el verse look , geplet
- 2 el verse gember , geraspt
- 2 el sojasaus
- 250 g ananas , uit blik, uitgelekt
- Verder:
- broodje
- verse korianderblaadjes
- verse muntblaadjes
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Regio: Oosters
- Moeilijkheidsgraad: Voor enthousiasten
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Suikervrij
- Bron: Dit is een recept van EVA. Foto (c) Toos Vergote
wrapper
Bereiding
Voor de paté:
Verhit de olie. Bak de fijngesneden champignons goudbruin. Voeg overige ingrediënten toe en kruid met peper en zout. Mix tot een paté.
Voor de tofu:
Marineer de uitgelekte tofu in de sojasaus, olie en chilivlokken. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C goudbruin (20-30 min).
Voor de groenten:
Doe de groentelinten in een GN en meng er de andere ingrediënten onder.
Voor de ananas chilisaus:
Bak de chilipeper, look en gember in de olie op middelmatig vuur. Haal van het vuur en roer er de ananas en sojasaus onder. Mix tot een gladde chilisaus. Kruid bij indien nodig.
Voor het broodje:
Snij een broodje in de lengte en smeer in met de paté. Leg hierop de gegrilde tofu, gemarineerde groentelinten en de chilisaus en werk af met wat extra blaadjes koriander en munt.
Tips
-
Vervang de paté door veganaise of andere spread (hummus is bijvoorbeeld ook lekker!) voor een eenvoudigere versie.
-
Vervang de walnoten in de paté door zonnebloempitten voor een lagere foodcost.
-
Tahini is niet hetzelfde als tahinisaus. Tahini is pure sesampasta. Gebruik de bleke versie van ongeroosterd sesamzaad om een bittere smaak te vermijden.
-
De tofu kan je al de dag voordien marineren ter voorbereiding.
-
Vervang de groentelinten door kant-en-klare geraspte wortel en komkommer voor een eenvoudigere versie.
-
Het is belangrijk dat het vocht goed uit de tofu geduwd wordt om de marinade beter op te nemen. Dat kan door de tofu tussen 2 snijplanken te leggen en er iets zwaars op te leggen gedurende 15 min.