Ingrediënten voor 4 personen
- Voor de saus:
- 30 g tahin
- 60 ml water
- 15 g peterselie
- 25 g lente-uien
- 2 tenen look
- 1 el sojasaus
- 1 el citroensap
- 1 el appelazijn
- voor de salsa van ananas:
- 1/2 geschilde ananas , in plakken van +- 6 mm dik
- 1 rode ajuin , gesnipperd
- 1 pepertje (chili of jalapeño) , fijngesneden
- 3 g korianderblaadjes
- limoensap
- peper en zout
- voor de gegrilde groenten:
- 2 aubergines
- 2 rode paprika's
- voor de filetstukjes (en dry rub):
- 480 g veggie filetstukjes
- (olijf)olie
- 1 limoen
- Voor de dry rub:
- 2 g zout
- 1 g witte peper
- 2 g gemalen komijn
- 3 g paprikapoeder
- 2 g kurkuma
- 1 mespunt kaneelpoeder
- 1 mespunt gemalen koriander
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 g gerookt paprikapoeder
- 1 g lookpoeder
- 1 limoen
- Voor de afwerking:
- 4 hamburgerbroodjes met graantjes
- 2 kroppen mini-bindsla ('little gem')
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Notenvrij en Suikervrij
- Bron : Dit is een gerecht uit het kookboek 'Andermaal. Plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst.' van EVA vzw en BOS+. Fotografie: © Toos Vergote.
wrapper
Bereiding
Bereid een BBQ of grill voor op direct grillen en verhit tot 200 °C.
Saus:
Mix alle ingrediënten in de blender.
Verdun eventueel met wat water, breng op smaak en zet opzij.
Salsa van ananas:
Bestrijk de plakken ananas licht met 1 el olie.
Grill aan beide kanten tot de ananas net zacht is en grillstrepen heeft.
Laat even afkoelen en snij in kleine blokjes.
Meng met de rode ui, jalapeñopeper en koriander, en breng op smaak met peper, zout en limoensap.
Gegrilde groenten en filetstukjes:
Snij flinterdunne plakjes van de aubergine en grill ze.
Brand de paprika's, ontvel en snij in plakken.
Meng de filetstukjes met de olie en de dry rub, doe ze in een aluminium bakje en rooster ze op de BBQ of Green Egg tot de filetstukjes bruin en goed warm zijn.
Besprenkel de filetstukjes met wat limoensap.
Afwerking:
Warm de broodjes op.
Beleg met saus, blaadjes sla, plakjes gegrilde aubergine en paprika en filetstukjes.
Werk af met nog wat saus en salsa.
Serveer de burger met de rest van de groenten en wat extra salsa.
Download hier het volledig Andermaal-kookboek gratis.