Burgers van tempeh

Ingrediënten voor 6 personen

Extra info

wrapper

Bereiding

Voor 12 kleine of 6 tot 8 grote burgers

Marineer en bak eerst de tempeh

Snijd de tempeh in plakken en stoom ze 5 minuutjes.

Meng alle andere ingrediënten in een ovenschaal, leg de tempeh erin, dek de schaal af, zet ze in de koelkast en laat alles enkele uren tot een nachtje marineren.

Zet het geheel zo’n 30 minuten in een oven op 180°C, tot de plakjes tempeh goed gebakken zijn.

Maak dan de burgertjes

Snipper de ui en knoflook fijn en stoof ze aan in wat olie met een snuifje zout. Voeg na 5 minuten de champignons toe en bak ze gedurende 5 tot 10 minuten op een hoog vuur. Kruid met paprikapoeder en oregano.

Mix in een keukenrobot (of met de staafmixer) de 20 zwarte olijven en de helft van de zonnebloempitten fijn, doe er de champignons, de sojasaus, het zout, het boekweitmeel en de peterselie bij. Mix nog kort verder tot je een samenhangende massa hebt. Doe er de gebakken tempeh bij (en de marinade als er nog wat over is). Mix tot de tempeh nog een beetje grof is, meng er dan de andere helft zonnebloempitten onder en de 10 grof gehakte olijven.

Maak hier burgertjes van, leg ze op een bakplaat met bakvel/bakpapier en smeer een beetje olijfolie op de bovenkant van de burgertjes.

Bak ze gedurende 30 minuten op 200°C en draai ze dan eens om. Bak dan nog 10 tot 15 minuten.

Geen zin in burgertjes? De gemarineerde en de gebakken tempeh is superlekker als basis voor een ‘Tempeh Reuben’. Leg ze tussen dikke plakken zuurdesembrood met zuurkool en cocktailsaus. Of nog luxueuzer: een veganaise waarin zongedroogde tomaatjes mee gemixt zijn.

Verticale tabs