Chios sinaasappeltaart

Ingrediënten voor 10 personen

Extra info

  • Kooktijd: Middel
  • Moeilijkheidsgraad: Voor starters
  • Type: Nagerecht
  • Allergie: Notenvrij
  • Bron: Dit is een recept van Nikoletta Papadopoulou
  • Beelden & foodstyling: Toos Vergote: @toosplantbased

wrapper

Verwarm de oven voor op 120°C.

Verfrommel het filodeeg in je hand zoals je doet met een propje papier. Verdeel de proppen filodeeg over een ovenschaal. Plaats de schaal in de oven en laat het filodeeg er zo’n 15 minuten uitdrogen. Haal het filodeeg uit de oven als het lichtbruin en knapperig is. Let op dat het niet te donker wordt.

Meng in tussentijd de rest van de ingrediënten (behalve die voor de siroop) in een grote kom tot een beslag.

Laat het filodeeg enkele minuten afkoelen en verkruimel het in kleine stukjes. Meng de filostukjes onder het beslag. Het mengsel moet nog wat lopend zijn.

Verhoog de temperatuur van de oven tot 180°C.

Doe het beslag in een ronde keramische ovenschaal, zorg dat de filostukjes die erin zitten mooi verdeeld zijn over de volledige schaal. Bak 45 minuten tot de bovenkant goudbruin wordt. De binnenkant moet nog een beetje papperig zijn, dat is normaal.

Voor de siroop: zet een kleine pot op het vuur en meng de ingrediënten. Warm al roerend zo’n 7 minuten tot je een dikke, siroopachtige consistentie krijgt.
Als de taart afgekoeld is, giet de siroop erover en laat nog 10 minuten staan alvorens te serveren. Strooi eventueel nog een beetje kaneel over de taart.

Verticale tabs