Ingrediënten voor 4 personen
- Voor de rodebonenpuree:
- 200 g gedroogde rode bonen 8 uur geweekt in water
- 4 wortelen in grove stukken
- 1 ui in grove stukken
- een teentje knoflook versnipperd
- 1 l groentebouillon
- 1 ui brunoise gesneden
- 2 tomaten brunoise gesneden
- olijfolie
- peper en zout
- Voor de avocadosaus:
- 1 avocado
- 3 el sojayoghurt
- olijfolie
- peper en zout
- Voor de afwerking:
- 300 g langkorrelige rijst
- 1 goed rijpe bakbanaan
- plantaardige olie (of frituurolie)
- 2 tomaten brunoise gesneden
- 1 avocado in dunne schijfjes
- verse kruiden: dragon, platte peterselie of koriander
- eetbare bloemen
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Glutenvrij en Notenvrij
- Bron: Dit is een gerecht uit het kookboek ‘Andermaal. Plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst.’ van EVA vzw en BOS+. Fotografie: © Toos Vergote.
wrapper
Rodebonenpuree
Giet de bonen af en spoel om.
Kook de bonen samen gaar in de bouillon met het deksel op de pan.
Stoof de wortel, de grove stukken ui en de look gaar.
Schep 2 el bonen en 6 el vocht uit de pan en meng met de gestoofde wortel, grove stukken ui en look. Houd de rest van de bonen en het vocht apart
Stoof de brunoise van ui en tomaat aan in olijfolie in een andere pan. Kruid met peper en zout.
Mix de ui, wortel, en bonen onder de met ui gestoofde tomaten en voeg eventueel vocht toe tot je een mooie puree krijgt. Breng op smaak. Warm op en schep de rest van de bonen hieronder.
Avocadosaus
Mix alle ingrediënten tot een gladde saus.
Afwerking
Kook de rijst onder gesloten deksel. Voeg water toe indien nodig, tot de rijst mooi gaar is.
Bak de bananen in een pan met veel olie, of in de friteuse.
Maak een spiegel van de avocadosaus. Plaats een ring met rijst, rodebonenpuree, en brunoise van tomaat.
Werk af met gebakken banaan, avocado, wat fijne groene kruiden (dragon, platte peterselie of koriander) en eventueel een bloemetje.
Download hier het volledige Andermaal-kookboek gratis.