Ingrediënten voor 4 personen
- Voor de cracker:
- 200 g chiazaad
- 125 g lijnzaad
- 125 g noten-/ zadenmix
- 50 g sesamzaad
- 2 tl rozemarijn fijngehakt
- 200 ml water
- 100 ml kikkererwtenvocht
- voor de doperwtencreme:
- 200 g doperwten diepgevroren
- 1 citroen
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- peper en zout
- voor de cashewmozzarella:
- 200 g rauwe cashewnoten min. 2 uur geweekt in water
- 160 ml ongezoete sojayoghurt
- 4 el edelgistvlokken
- 3 - 4 el citroensap
- 1 tl rookzout of kruidenzout
- 1 kleine el lookpoeder (of 1,5 teentje look)
- peper
- 2 g agaragar
- 2 afgestreken tl tapiocameel
- ijsblokjes
- Voor de salade:
- olijfolie
- limoen
- 50 g spitskool
- 100 g verse erwten
- 50 g veldsla
- 2 radijsjes
- verse munt
- verse koriander
- lente-ui
- peper en zout
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Voorgerecht
- Allergie: Glutenvrij, Sojavrij en Suikervrij
- Bron: Dit is een gerecht uit het kookboek ‘Andermaal. Plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst.’ van EVA vzw en BOS+. Fotografie: © Toos Vergote.
wrapper
Voor de cracker
Verwarm de oven voor op 170°C.
Hak de noten/zadenmix fijn.
Meng noten/zaden, chiazaad, lijnzaad, sesamzaad en rozemarijn.
Voeg daaronder het water en kikkererwtenvocht.
Laat 10 min. rusten.
Stort het mengsel op een bakmatje en rol dun uit (+/- 3mm).
Bak ongeveer 10 min. en laat afkoelen.
Voor de doperwtencrème
Blancheer de doperwten gedurende 4 à 6 min. en koel ze goed zodat ze mooi groen blijven.
Snipper de sjalot en sueer.
Voor de cashewmozarella
Zet een kom klaar met ijswater.
Mix alle ingrediënten in de blender tot een smeuïge massa.
Warm op in een steelpannetje op het vuur, onder voortdurend roeren met een klopper, tot ze indikt (boven 80°C).
Haal het pannetje van het vuur en schep balletjes. Leg die in het ijswater voor een stevigere vorm.
Tip: de cashewmozarella blendt beter als je het in grotere hoeveelheden maakt.
Je kan de mozarella tot twee weken bewaren in water in de ijskast of enkele maanden invriezen.
Voor de salade
Maak een dressing van olijfolie en limoen.
Ciseleer de spitskool, meng onder de dressing, en laat trekken.
Blancheer de erwtjes kort en laat schrikken.
Meng de gemarineerde spitskool met de veldsla, de erwten en eventueel wat extra dressing.
Breng op smaak met peper, zout en de verse groene kruiden.
Voor de afwerking
Schik de salade in een glazen weckpot en voeg enkele bolletjes cashewmozarella toe.
Schik de cracker op het deksel en werk af met de erwtencrème, een bolletje cashewmozarella en fijne plakjes radijs.
Download hier het volledige Andermaal-kookboek gratis.