De ultieme ratatouille

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 middelgrote aubergines (in schijven van 2 cm gesneden)
 • 5 tomaten (in kleine stukjes gesneden)
 • 2 kleine courgettes (in halve maantjes van 1 cm dik gesneden)
 • 1 middelgrote uien (in fijne ringen gesneden)
 • 1 grote rode paprika's (in kleine stukjes gesneden)
 • 4 teentjes knoflook (gepeld en niet gesneden)
 • 1 gedroogd chilipeper (of een snuif cayennepeper)

Extra info

wrapper

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor tot 200°. Borstel of smeer de plakken aubergine aan beide kanten in met olijfolie. Schik ze op een bakplaat met antikleeflaag (of bakpapier). Bak ze 15 minuten in de oven, draai ze dan om en bak ze nog eens vijftien minuten. Ze mogen flink bruinen. Laat ze daarna afkoelen en snij ze in stukjes van ongeveer 1 cm.

 2. Verspreid intussen de stukjes tomaat over een bakplaat met antikleeflaag of een grote ovenschotel. Strooi er wat zout over en besprenkel ze met olijfolie (hoeveelheden zoals voor een salade). Bak ze bovenaan in de oven (200°) tot ze wat uitgedroogd zijn en hier en daar een zwart randje krijgen (in de laatste 5 minuten kan je de grill ook opzetten).

 3. Giet intussen een paar lepels olijfolie in een grote, zware pan en verhit die op een middelhoog vuur. Bak er de courgettes in tot ze zacht en licht gebruind zijn (ca. 10 minuten). Schep ze uit de pan en hou ze opzij. (Je kan de courgettes, de aubergines en de tomaten al samenvoegen in een kom)

 4. Doe nog extra olie in de pan, voor een mooi laagje op de hele bodem. Verhit die op een vrij hoog vuur. Bak er de uien en de paprikastukjes even in aan (samen met de chilipeper), zet dan het vuur veel lager (laagste stand), voeg de knoflookteentjes, het laurierblad en de tijm toe met een snuif zout en laat alles traag garen en lichtjes bruinen (ongeveer een halfuur). Voeg daarna de tomaten, courgettes en aubergines toe. Laat alles samen nog een tiental minuten pruttelen. De teentjes knoflook zijn nu stilaan boterzacht, duw ze met een houten lepel plat en roer ze los in de rest van de ratatouille. Breng alles op smaak met zout, peper, vers citroensap en misschien wat suiker (meestal niet nodig). Roer er de basilicum onder. Laat de smaken nog wat trekken, graag zelfs een hele dag en/of nacht.

Dit is een recept van Dorien Knockaert: www.jongesla.com

Verticale tabs