Ingrediënten voor 10 personen
- 240 g zuivelvrije boter op kamertemperatuur
- 120 g fijne kristalsuiker
- 360 g bloem plus extra voor het bestuiven
- 1 1/2 tl vanille-extract
- 6 el frambozenjam
- 250 g poedersuiker
- 3 el warm water
wrapper
Bereiding
Voor de voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200° C
Bekleed twee bakplaten met bakpapier
Voor het nodige bakmateriaal
Schoon werkvlak royaal bestuiven met bloem
Deegroller of schone droge wijnfles
Ronde uitsteekvorm van 6.5 cm
Rooster
Voor het koekjesdeeg
Doe de zuivelvrije boter en fijne kristalsuiker in een mengkom en klop ze door elkaar met een houten lepel.
Zeef de bloem in de kom.
Voeg 1 theelepel vanille-extract toe en spatel alles door elkaar tot je een mooi zacht deeg hebt.
Voor het vormen en bakken van koekjes
Leg het deeg op het bestoven werkvlak en rol het uit tot het 5 mm dik is.
Steek er zoveel mogelijk koekjes uit.
Verzamel de restjes deeg en rol ze opnieuw uit om er nog meer koekjes uit te steken.
Leg de koekjes op de beklede bakplaten.
Schuif de bakplaten in de oven en bak de koekjes 12-15 minuten tot ze goudgeel zijn.
Haal de bakplaten uit de oven.
Leg de koekjes op het rooster en laat ze afkoelen kamertemperatuur.
Voor het dubbel maken van de koekjes
Bestrijk de helft van de koekjes voorzichtig met 1/2 theelepel frambozenjam.
Leg de andere koekjes erop en druk ze voorzichtig aan.
Voor het glazuur
Doe de poedersuiker, het resterende vanille-extract en het warme water in een kleine kom en meng tot je een dik glazuur hebt.
Bestrijk elk koekje met een gelijke hoeveelheid glazuur.
Zet de koekjes 10 minuten in de koelkast zodat het glazuur opstijft en serveer.
Voor de variatie naar supersimpele Shortbreadrepen
Maak je liever shortbreadrepen? Volg dan het recept voor het maken van het deeg van de dubbele jamkoekjes.
Rol het deeg uit tot het 1 cm dik is en snijd het in repen 7 cm lang en 2.5 cm breed.
Verzamel de restjes deeg en rol ze uit om nog meer repen te maken.
Leg ze op een beklede bakplaat.
Prik met een vork voorzichtig gaatjes in elke reep en bestrooi de repen met een beetje fijne kristalsuiker.
Bak de repen 15-20 minuten in de oven, tot ze licht goudbruin zijn
Haal ze uit de oven en leg ze op een rooster
Laat ze afkoelen en serveer