Ingrediënten voor 4 personen
- olijfolie
- 6 grote portobello's in grove stukjes gehakt
- enkele blaadjes tijm
- peper en zout
- 1 blik witte bonen uitgelekt
- 4 grote medjool dadels ontpit
- 2 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt
- 1 bosje peterselie fijngesneden
- 2 el tahin
- 2 el sojasaus
- 200 g gekookte en afgekoelde bruine rijst (100 g ongekookt)
- 50 g broodkruim of havervlokken
- 1 biologische citroen voor de schil
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Regio: Westers
- Moeilijkheidsgraad: Voor enthousiasten
- Type: Hoofdgerecht
- Uit Een nieuwe kijk op eten: van Anna Jones
wrapper
Zet een grote pan op het vuur en voeg een scheut olie toe. Voeg als de pan goed heet is de paddenstoelen en tijm toe met zout en peper naar smaak. Bak alles op een halfhoog vuur tot de paddenstoelen uitgedroogd en lichtbruin zijn, zet ze opzij en laat ze koud worden.
Giet de witte bonen af en mix ze samen met de dadels, knoflook, peterselie, tahin en sojasaus tot je een glad mengsel hebt. Doe dit in een kom en voeg de rijst, broodkruim of havervlokken, citroenrasp en afgekoelde paddenstoelen toe. Meng alles goed en laat 10 minuten in de koelkast opstijven.
Verdeel het koude mengsel in 8 porties en maak er 8 burgers van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verwarm de oven tot 230°C. Bak de burgers in de oven in 15 minuten mooi bruin.
Serveer tussen een broodje met plakjes avocado, ketchup, ingemaakte komkommer en een paar jonge spinazieblaadjes. Zoete aardappelfrietjes zijn hier ook lekker bij.