Ingrediënten voor 2 personen
- Voor de tempeh:
- 3 el smoked shoyu van Lima of extra sojasaus met 6 druppels vloeibare rook (of gebruik gerookt paprikapoeder)
- 1 el sojasaus
- 1 el sesamolie of arachide-olie
- 1 el agavesiroop of ahornsiroop
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1 el voedingsgist (optioneel)
- 250 g tempeh
- Voor de groenten:
- 1 rode of witte ui
- 1 teentje look
- 300 g broccoliroosjes
- 1 kleine courgette
- 150 g erwtjes
- een handje fijngesneden koriander
- een handvol raisins secs
- 30 g zonnebloempitjes
- 1 el hennepzaad of sesamzaadjes
- 2 el citroensap plus extra partje voor achteraf
- peper
- zout
- 1/2 blik kokosmelk
- basmatirijst quinoa, gierst, of noedels (om te serveren)
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Moeilijkheidsgraad: Voor starters
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Notenvrij en Suikervrij
- Bron: Dit is een recept van Elisabeth op haar blog Plantbased.be
wrapper
Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de marinade, snijd de tempeh in stukjes en zorg dat elk stukje tempeh goed wordt overgoten met het mengsel. Laat minstens een half uurtje marineren.
Bak ondertussen de fijngesneden ui in wat olie op een laag vuurtje, en doe er na 5 minuten de fijngeperste look bij en laat nog even verder bakken.
Snijd de broccoli in kleine roosjes en bak deze een vijftal minuutjes mee.
Voeg de kokosmelk, flink wat zout en de erwtjes toe en breng samen aan de kook.
Snijd ondertussen met een dunschiller de courgette in sliertjes en roer ze onder de andere groenten, ik vind het lekker als de courgette nog wat knapperig blijft dus haal ik de pan daarna meestal redelijk snel van het vuur.
Bak de tempeh in een grillpan.
Besprenkel de groenten ondertussen met citroensap, rozijnen, pitjes en zaden. Kruid bij met zout en peper.
Serveer de groenten met de tempeh en rijst, quinoa, gierst, of noedels.
Elisabeth: "Wij eten dit graag met wat rijst of quinoa. Maar het past volgens mij evengoed bij wat noedels of pasta."