Ingrediënten voor 8 wafels personen
- Voor de wafels
- 1 kop gedroogde! kikkererwten
- 1/2 kleine ajuinen (fijngehakt)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1/4 kop bladpeterselie (gehakt)
- 2 el olie
- 1 - 1 1/2 tl zeezout
- 1 tl gemalen komijn
- 1/2 tl gemalen koriander
- 1/4 tl bakpoeder
- 1/4 tl gemalen zwarte peper
- een mespunt cayennepeper
- olie (om het wafelijzer mee in te vetten)
- Voor de salsa
- 250 g tomaten
- 1 tl zeezout
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 el olie
- 1 tl ume-su
- 1/2 teentje knoflook geraspt
- 1 el verse koriander
- 1/2 citroenen (sap)
- voor het sausje
- 125 g zijden tofu (silken tofu)
- 1/2 el kappertjes in azijn
- 1 ingelegde augurk
- citroensap
- zeezout
- 1 el olie
- 3/4 el sojasaus (shoyu)
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Moeilijkheidsgraad: Voor enthousiasten
- Type: Nagerecht
- Recept : Viviane Van Dyck en Rik Vermuyten uit het kookboek ECHT (W)ETEN
- Fotograaf: Heikki Verdurme
wrapper
voor de wafeltjes
Overgiet de kikkererwten met kokend water en laat ze een nachtje weken.
Giet de kikkererwten af. Maal ze fijn in het hakmolentje van je mixer, samen met de ui, knoflook en peterselie. Maak er geen puree van, maar een kleverige - kruimelige mengeling.
Voeg de olie, het zout, de komijn, de koriander, het bakpoeder, de zwarte peper en de cayennepeper toe en kneed goed.
Verwarm het wafelijzer en olie het in. Leg aan elke kant anderhalve eetlepel van het beslag en laat dit 2 1/2 minuten (voor zachte wafels) tot 3 1/2 minuten (voor hardere wafels) bakken.
Serveer de wafeltjes met salsa en een sausje.
voor het sausje
Mix de tofu met de overige ingrediënten tot een smeuïg sausje.
voor de salsa
Snijd de tomaten in vrij grote stukken. Doe ze in een zeef of vergiet en besprenkel met fijn zeezout. Schud goed en laat 15 minuten uitlekken.
Snijd de tomaten in kleinere stukjes, doe ze in een kom, voeg de oregano, olie, ume-su en knoflook toe en laat 15 minuten marineren.
Hak de koriander fijn en voeg het citroensap toe.
Ume-su is een traditioneel Japans product. Het is het sap van gepekelde umeboshi-pruimen en wordt gebruikt als 'azijn'. Ume-su is net iets minder zuur en iets zouter dan gewone azijn. Je kan Ume-su vervangen door de helft rode wijnazijn en iets meer zout.