Gegratineerd witloof met een gerookte vulling

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

  • Kooktijd: Middel
  • Moeilijkheidsgraad: Voor starters
  • Type: Hoofdgerecht
  • Kookboek: Vandaag Vegan! 100% smaak, 100% plantaardig
  • Auteurs: Miki Duerinck en Kristin Leybaert
  • Fotografie: Heikki Verdurme
  • Uitgeverij: Manteau

wrapper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Stoof de hele stronken witloof beetgaar in een derde van de sojaboter met het deksel op de pan. Voeg tijdens het stoven eventueel een scheutje water toe.
Verhit wat olie in een andere pan en bak de sjalotjes gaar. Voeg de knoflook toe en even later de champignons. Laat rustig verder bakken en snijd intussen 225 g tofu in heel kleine stukjes. Voeg de tofu toe, bak hem mee en giet de sojasaus erbij.
Breng alles op smaak met peper en zout. Voeg de peterselie toe.
Mix de rest van de gerookte tofu met 3⁄4 dl sojaroom en roer dit door het champignonmengsel.
Kook de aardappelen goed gaar in gezouten water. Giet ze af maar bewaar 1,5 dl kookvocht.
Mix de aardappelen met 1,5 dl sojaroom, het bewaarde kookvocht, 50 g sojaboter en de miso. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Verdeel de aardappelsaus over de bodem van een ingevette ovenschaal.
Halveer de witloofstronken in de lengte, vul ze met het gerookte tofumengsel en leg ze op de aardappelen.
Bak de schaal 30 minuten in de oven.

Verticale tabs