Glühwein-chocoladetulband met witlof

Ingrediënten voor 8-10 personen

Extra info

  • Kooktijd: Middel
  • Moeilijkheidsgraad: Voor starters
  • Allergie: Notenvrij en Sojavrij
  • Bron: Dit is een recept uit 'Gebak met groenten. 45 recepten voor zoet gebak en desserts' van Vegamuze - Eveline Versluys. Uitgeverij Sterck & de Vreese. Fotografie: Toos Vergote.

wrapper

Als je op zoek bent naar een heerlijke cake om met kerst te serveren, dan is dit hem! Met de geweldige smaken van winterse Glühwein, de aroma’s van sinaasappel en chocolade en oh ja, er komt ook nog witlof aan te pas! Mariah Carey zou er spontaan van beginnen zingen: all I want for Christmas is this cake! Of heb ik een te overactieve verbeelding?

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C en vet een ronde tulbandvorm in met plantaardige boter.

Giet voor de Glühwein de wijn in een steelpannetje, samen met de specerijen, het sinaasappelsap en de -rasp. Verwarm de wijn zodat de specerijen hun aroma kunnen afgeven. Laat volledig afkoelen.

Laat in een pannetje een klontje plantaardige boter smelten en stoof het fijngehakte witlof totdat het geslonken is.

Doe in een kom alle droge ingrediënten voor de tulband en meng deze met de afgekoelde Glühwein en het gestoofde witlof. Roer als laatste de olie erdoor en schep het beslag in de tulbandvorm. Je zult merken dat het beslag heel vloeibaar is, maar maak je geen zorgen, dat komt allemaal goed in de oven!

Zet de tulbandvorm 45-60 minuten in de oven totdat een cakenaald er schoon uit komt. Dit is opnieuw heel erg afhankelijk van de oven; dus controleer zeker al eens na 45 min.

Laat de tulband afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Voor de afwerking: doe de cointreau en het sinaasappelsap in een steelpannetje en voeg de chocolade toe. Breng aan de kook en roer op laag vuur totdat de chocolade gesmolten is en je een glossy chocoladesaus hebt.

Drizzle deze saus over de tulband en garneer verder met wat gekonfijte sinaasappel en gedroogde cranberry’s.

Verticale tabs