Ingrediënten voor 4 personen
- Voor het groentebrood:
- 50 g havermout
- 200 g kikkererwten , gegaard
- 200 g zwarte bonen , gegaard
- 80 g wortels , in fijne brunoise
- 50 g rode paprika's , in fijne brunoise
- 50 g gebakken champignions , in fijne brunoise
- 50 g uien , fijngesnipperd
- 2 teentjes look , fijngesnipperd of geperst
- 1 el kappertjes
- 2 tl cayennepeper
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- zout
- 5 walnoten , verpulverd
- 5 el olijfolie
- 1 el appelazijn
- 2 el gebroken lijnzaad , 30 min geweekt in 4 el warm water
- 50 ml warm water
- Voor de puree:
- 750 g aardappelen
- 150 ml Alpro for professionals Soja cuisine
- Alpro soja bakken & braden
- peper
- zout
- nootmuskaat
- Voor de jagerinnensaus:
- 1 grote ui
- 2 el Alpro Margarine Bakken en Braden
- 1 grote wortel
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 70 g tomatenpuree
- 2 el bloem
- 400 ml troebel appelsap
- 1/2 l groentebouillon
- 3 - 4 el zoute sojasaus
- 1/2 el zout
- tijm
- laurier
- 250 g champignions , in plakjes of kwartjes
- Voor de ovengroenten:
- 1/2 butternut , in stukken
- 2 pastinaken , in stukken
- 3 wortels , in stukken
- 1 rode ui , fijngesneden
- 1 teentje knoflook , geperst
- barbecuekruiden
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Hoofdgerecht
- Bron: Dit is een recept van TechniGo Aalst in het kader van het project 'Andermaal' met BOS+. Foto: (c) Toos Vergote
wrapper
Bereiding vleesbrood:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Maal de havermout tot havermeel.
Maal de kikkererwten en zwarte bonen tot een pasta.
Meng alles in een grote kom. Voeg de groenten en look toe.
Voeg specerijen, walnoten, olijfolie en appelazijn toe. Meng grondig.
Voeg het geweekte lijnzaad toe en roer nogmaals door elkaar. Indien nodig voeg je wat warm water toe tot je een smeuïge massa krijgt.
Giet het beslag in kleine cakevormen bedekt met bakpapier, en plaats 50 min. in de oven.
Controleer met een naald of priem of het groentebrood binnenin gaar is. Dek af met bakpapier zodat de bovenkant niet uitdroogt.
Bereiding puree:
Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
Giet af een draai door de passe-vite.
Voeg de kookroom en een grote lepel boter toe, en meng goed door.
Kruid af met peper, zout en nootmuskaat en roer goed door.
Bereiding jagerinnensaus:
Stoof de ui glazig in wat boter.
Voeg eerst de wortel en de prei toe, en daarna de look.
Voeg de tomatenpuree toe met de bloem, en laat even opbakken.
Blus af met appelsap, bouillon en sojasaus.
Breng aan de kook.
Voeg tijm en laurier toe en laat op laag vuur pruttelen tot de saus ingedikt is (ongeveer 20 min.). Let op dat de saus niet aanbrandt. (Voeg eventueel wat water toe.)
Bak de champignons op hoog vuur en voeg op het einde toe aan de saus. Verwijder eerst de aromaten.
Voor een fijnere jagerinnensaus kan je de saus eerst zeven voor je de gebakken champignons toevoegt. Laat nog even doorwarmen zodat de smaken zich vermengen, en monteer met kleine stukjes ijskoude boter.
Bereiding ovengroenten:
Meng alle ingrediënten.
Stort op een bakplaat en zet 25 min. in de oven op 180°C.
Afwerking:
Snijd het groentebrood in plakjes.
Serveer met de puree, ovengroenten en jagerinnensaus.