Kikkererwtensalade met gegrilde aubergines, granaatappel en croutons

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Verhit een grillpan op het vuur en snijd de aubergines in ronde plak- ken van 1 cm dik. Zet naast de grillpan een pot of pan met een deksel klaar. Grill de aubergines in ladingen in de grillpan, zonder olie. Wanneer ze voldoende gegrild zijn, zullen ze niet meer kleven aan de pan. Zodra een plak aan beide kanten donkere streepjes heeft, haal je hem uit de grillpan en doe je hem in de pot. Houd de pot tussendoor afgedekt zodat de aubergines verder garen in hun stoom. Voeg aan de nagarende aubergines een mespunt zout, 2 ko elepels olie en de ras el hanout toe. Schep ze nu en dan om.

Maak van de pitabroodjes en de sumak croutons. Snijd ze in kleine stukjes, maximaal 2 cm lang. Verwarm de oven tot 200°C. Giet een scheut (olijf)olie op een bakplaat en smeer ze wat uit. Leg er de stukjes brood op en schep ze met je handen om, zodat ze aan alle kanten olie krijgen, maar geen enkel stukje zich echt kan volzuigen met vet. Verdeel ze over de bakplaat. Strooi er wat zout over. Schuif ze in de oven en bak tot ze gebruind en krokant zijn, dit duurt ongeveer 10 minuten. Strooi na het bakken de sumak over (naar smaak) en zwarte peper. Proef en voeg eventueel ook nog wat zout of peper toe.

Maak de pitten van de granaatappel los. Snipper de koriander. Snijd de olijven in stukjes ter grootte van een pinknagel.

Meng voor de dressing eerst het lauwe water met de tahin, meng er dan de andere ingrediënten door en breng ze op smaak met zout en chilipeper.

Assembleer de salade in een grote, ondiepe kom. Leg onderaan de kikkererwten met hier en daar een veeg dressing. Schik daarop de aubergines en schep daartussen nog wat meer dressing. Strooi er de croutons en de olijven over, en werk af met de granaatappelpitten en koriander.

Je kan op dezelfde manier croutons maken van gewoon brood of ciabatta, alleen hebben die maar zo'n 8 minuten in de oven nodig, want ze zijn het lekkerst als ze vanbuiten krokant zijn, maar vanbinnen nog een beetje veren.

Je kunt in plaats van sumak ook andere kruiden of kruidenmengsels proberen. Werk je met poeders zoals ras el hanout, meng die dan voor het bakken onder de olie, zo geven ze de lekkerste smaak. Gedroogde kruiden zoals zaatar of oregano kun je net als de sumak na het bakken toevoegen.

De croutons blijven makkelijk een week goed als je ze bewaart in een goed afgesloten pot of ziplockzak. Verpak ze pas wanneer ze helemaal zijn afgekoeld, anders worden ze wak.

Verticale tabs