Koshari met krokante uien en ta'ameya

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Bereiding

Deze typische Egyptische comfortbowl is het nationale gerecht uit Egypte. Dit streetfood bestaat uit rijst, macaroni, linzen, kikkererwten en een zure tomatensaus, gemaakt met azijn. Ook de krokante uienringen zijn een vast onderdeel van dit gerecht. Daarnaast serveren we ta’ameya: de Egyptische variant op falafel. Het verschil met falafel is de basis van tuinbonen in plaats van kikkererwten, die worden afgetopt met sesamzaadjes. Een groene verrassing die je helemaal zelf maakt!

Benodigdheden:
keukenmachine
frituurpan (optioneel)
keukenpapier

Begin met de ta'ameya. Was hiervoor de gedroogde tuinbonen en leg deze in een grote kom met ruim water en bakingsoda. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is zodat de bonen kunnen verdubbelen in grootte. Laat de bonen 8-10 uur weken of doe dit al een dag van tevoren. Spoel vervolgens af en laat uitlekken.

Bereid intussen voor de koshari de rijst en macaroni volgens de instructies op de verpakking en zet opzij. Meng de linzen en de kikkererwten, breng op smaak met zout en peper en zet opzij.

Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui 5-6 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook, het korianderpoeder, komijnpoeder en de chilivlokken toe en bak dit 1-2 minuten totdat het begint te geuren. Voeg daarna de tomatenblokjes en de azijn toe. Breng het geheel aan de kook en verlaag de temperatuur. Laat de saus 15 minuten sudderen met deksel op de pan terwijl je af en toe roert. Proef en breng op smaak met zout en peper. Meng de koshari met de helft van de saus.

Meng de uienringen met de bloem en zout naar smaak. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op hoge temperatuur en bak de uienringen 15 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier en zet opzij.

Ga nu verder met de ta'ameya. Mix alle ingrediënten voor deze tuinbonenfalafel, op de bloem en de sesamzaadjes na, in een keukenmachine tot de ingrediënten goed gemengd zijn en een korrelige substantie ontstaat. Doe het geheel in een kom en meng met de bloem. Het deeg moet een dikke substantie hebben waar makkelijk balletjes van te vormen zijn. Voeg, als het deeg te nat is, per halve eetlepel extra bloem toe.

Maak ongeveer 30 balletjes. Verdeel de sesamzaadjes over een plat bord en rol er de ta'ameya doorheen.

Verhit zonnebloemolie in een kookpan of frituurpan op middelhoge temperatuur. Controleer of de olie heet genoeg is door een klein beetje beslag in de pan te doen, dit zou moeten gaan sissen. Voeg in delen de tuinbonenfalafel toe en frituur die 3-5 minuten totdat die goudbruin van kleur en knapperig is geworden. Haal de ta'ameya uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal tot de balletjes op zijn.

Verdeel de koshari over de borden met de rest van de tomatensaus en garneer met de krokante uien. Serveer direct met de ta'ameya.

Verticale tabs