Ingrediënten voor 4 personen
- Voor de linzensalade:
- 200 g belugalinzen (of Du Puy-linzen)
- 1 kleine ajuin
- 2 tenen knoflook gekneusd
- laurier
- tijm
- 1 kleine bleekselderij in dunne diagonale schijfjes
- 1 bakje rucola
- fijgehakte peterselie
- 50 ml olijfolie
- 50 ml sojasaus (tamari of shoyu)
- 25 ml citroensap
- Voor de olijvencrumble:
- 150 g zwarte olijven ontpit
- Voor de driekleurwortel:
- 250 g grote oranje wortels
- 250 g grote gele wortels
- 250 g grote paarse wortels
- Voor de loofpesto:
- 1 bussel oranje babywortel met loof
- 150 g pijnboompitten
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
- peper en zout
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Hapje
- Allergie: Glutenvrij, Notenvrij en Suikervrij
- Bron: Dit is een gerecht uit het kookboek ‘Andermaal. Plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst.’ van EVA vzw en BOS+. Fotografie: © Toos Vergote.
wrapper
Voor de linzensalade
Spoel de linzen af in een vergiet onder koud stromend water. Laat uitlekken.
Vul een pan met deksel met 1 liter water. Breng de linzen op hoog vuur aan de kook met de aromaten (ui, gekneusde knoflooktenen, laurier, zout en tijm).
Zet het vuur lager en laat 15 à 20 min. zachtjes koken met deksel.
Proef of de linzen gaar zijn en giet af.
Verwijder de aromaten en hou warm onder deksel.
Bak de bleekselderij krokant in de olijfolie en kruid bij.
Ciseleer de rucola en peterselie.
Doe de linzen in een kom bij de sla en de peterselie, en voeg de krokante selder toe.
Maak een dressing van sojasaus, olijfolie en citroensap. Meng door de salade. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Voor de olijvencrumble
Hak de zwarte olijven, droog ze en leg ze 24u in de droogtoren.
Voor de driekleurwortel
Schil de wortels en snij met de snijmachine of mandoline in dunne linten.
Blancheer ze beetgaar in gezouten water en laat schrikken in koud water.
Rol de wortellinten op.
Voor de loofpesto
Snij 2/3 van het wortelloof af. (Het onderste deel, dicht bij de wortel, is erg bitter en niet bruikbaar.) Pluk de blaadjes en was ze grondig.
Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan.
Mix het wortelloof met de pijnboompitten, de knoflook en de olijfolie tot een gladde pesto.
Kruid af met zwarte peper en zout.
Voor de afwerking
Dresseer de linzen in een halve maan op het bord, maak een spiegel van olijvencrumble en schik hier de wortellinten op.
Download hier het volledige Andermaal-kookboek gratis.