Ingrediënten voor 10 personen
- 1 kg bloemkool , roosjes
- 4 tl Yedi Baharat kruidenmix
- 100 ml olijfolie
- 50 g sesamzaad
- peper en zout
- 700 g uien , fijne ringen
- 70 ml olijfolie
- 20 verse gember , geraspt
- 20 g verse look , geperst
- 4 tl komijn
- 2 tl koriander
- 1/2 tl kaneel
- 400 g droge bulgur
- 1,3 kg gekookte groene of bruine linzen
- peper en zout
- 100 g gedroogde canneberges rozijnen of abrikozen
- 70 g verse platte peterselie , fijngehakt
- 50 g verse koriander , fijngehakt
- 50 ml appelciderazijn
- 30 g look , gehakt
- 150 g uien , versnipperd
- 100 ml olijfolie
- 300 g walnoten
- 250 g plantaardig alternatief yoghurt natuur (Alpro)
- 20 g citroenzeste
- 100 ml citroensap
- 2 tl komijn
- 1 tl kurkuma
- 50 g witte miso/shiro miso , optioneel
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Moeilijkheidsgraad: Voor starters
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Suikervrij
- Bron: Foto (c) www.toos.be
wrapper
Bereiding
Voor de gegrilde bloemkool
Verwarm de oven op 200°C.
Meng in een ovenschotel de bloemkool met de Yedi Baharat, sesamzaad en olie.
Bak in de oven gedurende 10 - 15 minuten.
Voor de maaltijdsalade
Kook volgens de verpakking bulgur.
Verhit 100 ml olijfolie in een grote wokpan
Bak de uiringen goudbruin. Voeg na enkele minuten de look, gember en specerijen toe (komijn, koriander, kaneel) en bak nog een minuut.
Doe de gekookte linzen en bulgur in de pan en bak nog enkele minuten mee
Voor de walnoot 'hummus'
Verhit de olijfolie in een steelpannetje en bak de look en ui in aan tot ze goudbruin zijn.
Voeg de walnoten aan toe en laat deze ook kort meebakken.
Mix de walnoten en de overige ingrediënten tot een gladde dip.
Zet het vuur lager en roer er de bloemkool, verse kruiden, appelciderazijn , gedroogde veenbessen en olijfolie door. Serveer lauw/warm met de walnoot hummus
Tip
Vervang de gegrilde bloemkool door eender welke seizoensgroente. Op deze manier kan je eindeloos variëren met groenten die op dat moment van het seizoen het goedkoopste zijn.
Vervang de bulgur door andere granen zoals quinoa, freekeh, couscous of rijst.
Gebruik zwarte sesamzaadjes bij de bereiding van de bloemkool om een mooi contrast in kleur te creëren.
De gedroogde veenbessen kunnen vervangen worden door gedroogde rozijnen.
Take-away
Doordat de salade ook koud gegeten kan worden is het dus een ideaal take-away gerecht. Serveer de walnoten hummus steeds in een apart saus potje met deksel; zo blijven de smaken gegarandeerd en wordt de bulgursalade niet te wak.