Lunch Burrito's

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 volkoren wraps of tortilla's
  • 400 g peulvruchten : rode bonen, zwarte bonen, linzen, kikkererwten, edamame, gemarineerde tempeh of tofu (of scrambled tofu), sojagehakt, falafel …
  • 400 g koolhydraten (bv. gekookte bruine rijst, quinoa, couscous, aardappelen)
  • 200 g bladgroenten: sla, veldsla, babyspinazie, postelein, rucola, snijbiet …
  • 600 g andere groenten en fruit : geraspte wortelgroenten of kool (wortel, biet, pastinaak, knolselder, rode kool, witte kool …), paprika, maïs, (rode) ui, komkommer, courgette, radijs, olijven, zongedroogde tomaten, gekookte zoete aardappel of broccoli, mango …
  • 8 el spread: hummus, (erwtjes)guacamole, tahin, pesto, tapenade, muhammara, ajvar …
  • kruiden: peper, zout, (gerookt) paprikapoeder, komijn, chilipoeder of chilisaus …
  • extra Toppings: nootjes, zaden, verse kruiden, kiemen, sriracha …

Extra info

wrapper

Bereiding

Burrito’s worden vaak beschouwd als ongezonde fastfood. Snel zijn ze wel, maar je kunt ze eigenlijk ook erg gezond maken. Kies voor volkoren wraps en vul met veel groenten en peulvruchten. Zo houdt het eigenlijk het midden tussen een goed belegd broodje en een rijke salade in een handig on-the-go formaat. Heb je ergens een panini grill in de buurt? Leg het er dan nog een minuutje tussen om op te warmen en de buitenkant een beetje te bakken. Warm is het erg lekker, maar ook koud kan het heerlijk zijn.

Bestrijk de wraps of tortilla’s met een spread naar keuze. Verdeel de koolhydraten over de wraps en laat enkele centimeters open aan de zijkanten om nadien nog te kunnen dichtvouwen.

Snijd de groenten fijn en laat ze goed uitlekken en drogen om te vermijden dat de wraps te snel nat worden. Leg ze bovenop de koolhydraten, te beginnen met de groenten die het meeste sap bevatten.

Voeg de overige toppings toe naar keuze.

Vouw eerst de onder- en bovenkant toe, en vervolgens de zijkanten.

Variaties:
Mexican-style: gekookte rijst, restje chili sin carne of pastasaus van de dag ervoor, zwarte (of rode) bonen, sojagehakt gebakken in kipkruiden, komijn en paprikapoeder, maïs, rode paprika, rode ui, ijsbergsla + optioneel chilisaus en koriander
Thai mango: quinoa met een beetje limoensap door, mango, rode paprika, gebakken tempeh of tofu gemarineerd in sojasaus, edamame, babyspinazie, pindakaas en -nootjes + optioneel koriander
Classic falafel: parelcouscous, falafel, hummus of tahin, komkommer, olijven, zongedroogde tomaatjes, sla, peterselie
American breakfast: scrambled tofu, plantaardige spekjes (bv. Vivera) of tempeh gemarineerd in sojasaus en esdoornsiroop met gerookt paprikapoeder, gebakken aardappeltjes, champignons, vleestomaat, sla

On-the-go tip: Er bestaan hele leuke herbruikbare verpakkingen om een lunch zoals deze burrito’s in mee te nemen. Zo heb je bijvoorbeeld de Boc’n Roll sandwich wrappers, Stasher Bag’s siliconen zelfsluitende zakjes en wax wraps of wasdoeken gemaakt met sojawas, koolzaadwas of raapzaadwas.

Tip voor kids: Rol de wrap strak op in een stuk bakpapier dat je tijdens het eten naar beneden pelt. Zo voorkom je heel wat gesmos!

Verticale tabs