Ingrediënten voor 4-6 personen
- VOOR DE PINDASAUS:
- 8 el pindakaas
- 150 ml water
- 2 el ketjap manis
- 1 tl sambal oelek
- 1/2 tl knoflookpoeder of 1 teen knoflook, uitgeperst
- VOOR DE NASI:
- 200 g (snelkook) zilvervliesrijst
- 2 el (olijf)olie
- 600 - 800 gr roerbakgroente in smalle reepjes (ui, wortel, kool, paprika, sojascheuten, paksoi etc.)
- 500 gr stevige tofu
- 2 el kerriepoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 - 2 tl sambal oelek
- 2 el ketjap manis
Extra info
- Kooktijd: Snel
- Moeilijkheidsgraad: Voor starters
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Glutenvrij en Suikervrij
- Bron: Dit is een recept van Martine op haar blog Vegetus.
wrapper
Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen (sla het afkoelen over als je weinig tijd hebt).
Maak de pindasaus door alle ingrediënten in een een pannetje te doen en op middelhoog vuur te verhitten. Roer tot het een mooie dikke gebonden saus wordt. Zet apart.
Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en roerbak de groentes tot ze beetgaar zijn. Dek eventueel de pan een paar minuten af met een deksel om het garen sneller te laten gaan.
Snijd de tofu in plakken en pers deze kort tussen een theedoek door er met je handen op te drukken. Verkruimel de tofu boven de pan in grove en kleine stukjes en bak deze eventjes mee met de groente.
Voeg de specerijen, sambal en ketjap toe en schep het mengsel goed om, zodat de smaakmakers goed verdeeld worden. Voeg als laatste de rijst toe en schep nog een keer alles om. Proef of de nasi goed op smaak is en serveer met de pindasaus.
Je kunt allerlei groentes gebruiken in dit recept. Houd je het graag budgetvriendelijk kies dan voor wortel, ui en spitskool, maar taugé, paprika of paksoi zou bijvoorbeeld ook lekker zijn. Als je het jezelf makkelijk wilt maken is een zak voorgesneden nasigroente ook prima. Je kunt het ook nog verder aankleden met Indonesische bijgerechtjes zoals cassave kroepoek, atjar en gefrituurde uitjes.