New Yorkse Aardbeiencheesecake

Ingrediënten voor 10-12 personen

Extra info

  • Regio: Westers
  • Type: Nagerecht
  • Bron: Dit is een recept van Henry Firth en Ian Theasby

wrapper

Bereiding

Voorbereiding voor het bakken

Verwarm de oven voor op 180° C en plaats de bakplaat in het midden ervan
Bekleed de bodem van een springvorm van 23 cm met bakpapier (vet de zijkant niet in)
Houd 3 pannen (een kleine, een middelgrote en een grote), een blender, een hittebestendige kom, een keukenmachine en een invetkwastje binnen handbereik
Houd de grote pan met kokend water op hoog vuur (naar wens)

Voor de cashewnoten

Kook de cashewnoten ongeveer 15 minuten in de pan kokend water tot ze zacht zijn (of week ze een nacht in koud water)
Giet ze af

Voor de korst van de cake

Doe alle koekjes in de keukenmachine en verkruimel ze
Voeg de olie en een snufje zout toe en meng alles met de pulseerknop
Doe het mengsel in de springvorm en druk het heel goed aan
Bak het 15-20 minuten in de oven, tot het stevig is
Haal het uit de oven en laat het 10 minuten afkoelen
Zet de temperatuur op 110° C en schuif de bakplaat er weer in

Voor de chocolade

Smelt ondertussen de chocolade
Schenk een laag heet water van 3 cm in de kleine pan en breng het aan de kook
Zet het vuur laag
Zet de hittebestendige kom op de pan; zorg dat het water de kom niet raakt
Breek de chocolade in de kom en laat hem smelten (of smelt hem in de magnetron door hem steeds 15 seconden te verhitten)
Haal hem van het vuur en laat hem even afkoelen
Zet 2 eetlepels chocolade apart

Voor de vulling van cheesecake

Rasp de schil van de citroenen in de blender, snijd ze doormidden en knijp ze uit in de blender
Voeg de chocolade uit de kom, de tofoe, de uitgelekte cashewnoten, de poedersuiker, de kokosolie en het vanille-extract toe en pureer het mengsel glad

Voor het opbouwen van de cake

Bestrijk de koekjesbodem lichtjes met de bewaarde gesmolten chocolade
Schenk het cheesecakemengsel erop en schud de vorm voorzichtig tot het vlak ligt
Strijk lichtjes met je vinger over de bovenkant om eventuele belletjes te verwijderen
Zet de taart op de hete bakplaat en bak hem 80-90 minuten, tot hij gestold, maar in het midden nog een beetje wiebelig is
Haal hem uit de oven, ga met een dunne spatel of een mes langs de rand en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur
Zet hem op een bord
Zet hem in de koelkast

Voor de afwerking

Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze doormidden of in kwarten
Doe ze in de middelgrote pan en voeg de suiker toe
Zet de pan op middelhoog vuur en roer
Verhit ze 2-3 minuten, zodat de suiker smelt en de aardbeien iets zachter worden
Laat ze afkoelen en verdeel ze over de cheesecake
Serveer

Verticale tabs