Ingrediënten voor 4 personen
- 500 g grote, nieuwe aardappelen gehalveerd
- 2 grote preien schoongemaakt, gehalveerd en in stukken van 2 cm
- 400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
- 2 tenen knoflook gekneusd
- 4 takjes oregano of tijm, blaadjes geplukt
- rasp van 1/2 biologische sinaasappel
- olijfolie om te besprenkelen
- VOOR DE ROMESCOSAUS
- 50 g amandelen of hazelnoten
- 1 dikke snee oud zuurdesembrood of witbrood, in stukjes
- 1 tl zoet gerookt paprikapoeder
- 150 g geroosterde rode paprika's uitgelekt
- 1 el rodewijnazijn of sherryazijn
- 4 el olijfolie
- VOOR ERBIJ:
- een klein bosje peterselie grofgehakt
Extra info
- Kooktijd: Snel
- Moeilijkheidsgraad: Voor starters
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Sojavrij en Suikervrij
- Bron: Dit is een recept uit 'Eén pan, plaat, planeet. Over hoe onze manier van eten de wereld kan veranderen.' van Anna Jones. Fontaine Uitgevers, 2021.
wrapper
Deze ovenschotel barst van de smaak, maar is toch snel klaar. De meeste maaltijden die ik tegenwoordig maak zijn binnen 30 minuten klaar. De snelle romescosaus geeft de geroosterde groenten meer pit. Je kunt meer groenten toevoegen als je wilt.
Bereiding
Verhit de oven tot 200 °C.
Meng de aardappels, prei en kikkererwten met de knoflook, oregano, sinaasappelrasp, een flinke scheut olie en wat zout en peper op je grootste bakplaat. Je kunt de groenten ook over twee bakplaten verdelen zodat ze genoeg ruimte hebben om krokant te worden. Rooster ze 20 minuten.
Maak intussen de romescosaus. Rooster de noten en het brood 6-7 minuten op een bakplaat tot ze lichtbruin zijn. Doe de noten en het brood met het paprikapoeder in een keukenmachine en maal het geheel tot een kruimelig mengsel. Voeg de paprika’s, azijn, olie en een eetlepel water toe, kruid het geheel met zout en peper en maal het tot een grove, zachte saus.
Haal de groenten uit de oven en meng ze met de helft van de romescosaus. Zet ze nog 5 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn.
Serveer ze met extra romescosaus en strooi de peterselie erover.