Overnight couscous

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 el gedroogd fruit: rozijnen, cranberries, dadels, abrikoos
  • 50 g diepvriesgroenten of -fruit: erwtjes, granaatappelpitjes, groene sojabonen (edamame) …
  • 50 g verse groenten en fruit: paprika, tomaat, courgette, komkommer, geraspte wortel, radijs, koolrabi, raap, kool, ui, lente-uitjes, veldsla, postelein, rucola, witlof, selder, rode biet, spinazie, warmoes, venkel, kiemen, appel, sinaasappel, granaatappel, vijg …
  • opgelegde groenten of groenten uit pot of blik: maïs, kikkererwten, bonen, linzen, olijven, gegrilde paprika, gepelde tomaten of tomatenblokjes, zongedroogde tomaatjes, kappertjes, gefermenteerde groenten …
  • kruiden : peper, zout, munt, basilicum, koriander, bieslook, dille, tijm, rozemarijn, oregano, dragon, peterselie, look, gember, kurkuma, ras el hanout, komijn, venkelzaad, paprika, cayennepeper, Provençaalse kruiden, currypoeder, mosterd, edelgist …
  • feta-style gemarineerde tofu: snijd tofu in blokjes en marineer minstens een halfuur in 3 el olijfolie, 2 el citroensap, 2 teentjes knoflook, 2 el edelgist, 2 tl oregano & 1 tl zout (of koop kant-en-klare blokjes in de supermarkt zoals de SoCheeze cubes van SoFine)
  • extra's : hummus, falafel, plantaardige yoghurt, dressing …

Extra info

wrapper

Bereiding

Meng de couscous en de groentebouillon (of gazpacho of restjes soep) in een goed afsluitbaar potje. Je hoeft niet af te wegen: zorg er gewoon voor dat alles onderstaat en er nog voldoende vocht is voor de couscous om op te nemen. Als je ook nog sappige groenten wilt toevoegen zoals tomaatjes, kun je het best starten met iets minder vocht.

Voeg je smaakmakers en toppings naar keuze nu al toe zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Zet een nachtje in de ijskast. Vergeten? Geen probleem: na twee uurtjes trekken is de couscous al helemaal klaar. Moet het sneller gaan? Met heet water uit de waterkoker kan het ook in vijf minuutjes. Deze overnight couscous is ideaal om koud te eten, maar je kan het ook even opwarmen in de microgolfoven als je dat liever hebt. Smakelijk!

Variaties:
Moroccan-style: kikkererwten, rozijnen, tahin en ras el hanout-kruiden
Mid-eastern-style: falafel, tomaat, komkommer, ui, veel peterselie, munt, olijfolie, citroensap en extra hummus of plantaardige yoghurt
Greek-style: feta-style gemarineerde tofu, tomaatjes, olijven, komkommer en rode ui
Italian-style: kerstomaatjes, courgette, basilicum, olijfolie en edelgist
Indian-style: erwtjes, geraspte wortel, currypoeder, garam masala en koriander
Asian-style: groene sojabonen (edamame), radijs, lente-ui, look, gember, sojasaus, sesamolie en sesamzaadjes
Mexican-style: tomaat, paprika, zwarte bonen of kidneybonen, maïs, rode ui, limoensap, komijn en paprikapoeder
Provençaals: tomatengazpacho, rode en gele paprika, courgette en Provençaalse kruiden
Fris en groen: komkommergazpacho, munt, citroen, olijfolie en zonnebloempitjes
Smaakvol rood: rode biet, feta-style gemarineerde tofu, rucola, walnoot, balsamico en tijm
Fruitig: granaatappel, appel, selder, amandel, babyspinazie en sinaasappelsap
Mosterd-dille: venkel, sinaasappel, amandel, mosterd en dille

On the go tip: Maak de overnight couscous in een glazen bokaal met goed afsluitbaar deksel voor een lunch ‘on the go’. Hang er een lepel aan vast met een touwtje of elastiek zodat je er zeker één bij de hand hebt.

Verticale tabs