Ingrediënten voor 4 personen
- Voor de meringue:
- 135 ml aquafaba (het vocht van 1 blik (400 g) kikkererwten)
- 50 g poedersuiker
- 150 g kristalsuiker
- 1 tl vanillepoeder (of vanille extract)
- 2 el maïzena
- 1 1/2 tl witte wijnazijn
- Voor de slagroom:
- 250 ml plantaardige slagroom
- 3 el suiker
- 1/4 tl vanille extract
- Voor de coulis:
- 50 ml water
- 50 g suiker (naar smaak)
- 250 g diepgevroren rode vruchten
- Voor de afwerking:
- vers rood fruit (bv. frambozen, bessen, aardbeien)
- 1 reep witte of donkere chocolade (of een combinatie van beide)
- verse munttopjes
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Nagerecht
- Allergie: Glutenvrij, Notenvrij en Sojavrij
- Bron: Dit is een gerecht uit het kookboek ‘Andermaal. Plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst.’ van EVA vzw en BOS+. Fotografie: © Toos Vergote.
wrapper
Voor de meringue
Verwarm de oven voor op 200°C.
Klop de aquafaba in een ontvette kom ongeveer 10 min. op hoge snelheid tot er pieken ontstaan.
Voeg geleidelijk de poeder- en kristalsuiker toe, en vervolgens de vanille, maïzena en azijn. Blijf op hoge snelheid kloppen tot alles stevig, glanzend en fluffy is.
Doe in een spuitzak.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken er 3 gelijke cirkels op. Bedek die ongeveer 1 cm dik met het beslag, met een kuiltje in het midden.
Plaats de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 120°C.
Zet na 90 min. bakken de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de merengue zo afkoelen.
Voor de slagroom
Klop de plantaardige slagroom op en voeg er de suiker en het vanille-extract aan toe. Klop tot er zich mooie pieken vormen.
Zet de slagroom in de koelkast.
Voor roze slagroom voeg je een beetje coulis toe of een beetje rode kleurstof.
Voor de coulis
Breng het water aan de kook met de suiker totdat ze gesmolten is.
Voeg de vruchten erbij.
Laat alles een half uurtje op een zacht vuurtje sudderen.
Mix en duw door een fijne puntzeef.
Afwerking
Haal de afgekoelde merengue voorzichtig uit de oven, schep de coulis in het kuiltje en bedek met slagroom.
Werk af met wat extra coulis, chocoladerasp, vers rood fruit en muntblaadjes.
Download hier het volledige Andermaal-kookboek gratis.