Pecan-karameltaart

Ingrediënten voor 20 personen

Extra info

  • Kooktijd: Middel
  • Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
  • Type: Nagerecht
  • Bron: Dit is een recept uit Dosia bakt vegan van Dosia Brewer. Uitgever: Fontaine Uitgevers.
  • Fotografie: ©Eric van Lokven

wrapper

Klop de boter en de suiker in ± 4 minuten romig met een mixer. Voeg een snufje zout, de aquafaba en de bloem toe en meng kort tot een bal deeg is ontstaan. Druk het deeg uit op de bodem van de springvorm. Laat afgedekt in de koelkast ± 30 minuten rusten en stevig worden.

Verhit de oven tot 160 °C. Prik over de hele oppervlakte van de bodem gaatjes met een vork. Bak de bodem in ± 40 minuten gaar en heel lichtbruin. Neem hem uit de oven en laat afkoelen. Verdeel de helft van de noten over de bodem. Houd de mooie (hele) exemplaren apart voor de bovenkant.

Maak de karamelvulling door de suiker, golden syrup en 90 ml water in een ruime pan met dikke bodem op halfhoog vuur te laten smelten. Roer niet, maar schud de pan. Laat het mengsel flink borrelend koken tot het een diepe theekleur heeft. Let goed op: het verbrandt snel. Voeg de room, een snufje zout en de vanille toe. De massa gaat bruisen en kan wat gaan spatten. Laat borrelend doorkoken. Test af en toe door wat karamel in koud water te druppelen. Een druppel karamel moet in koud water een hard balletje vormen. Op een suikerthermometer lees je dan ± 127 °C af.

Neem zodra de karamel klaar is de pan direct van het vuur en roer er meteen de boter door. Schenk de helft van de massa over de bodem. Leg de apart gehouden noten erop en schenk er de rest van de karamel overheen. Je moet hier best snel werken, anders wordt de karamel te stijf. Je kan de karamel eventueel wel voorzichtig nog even opwarmen en weer zachter laten worden. Laat helemaal afkoelen en maak daarna pas de springvorm los. Als de karamel net iets te zacht is, kun je de taart ook in de koelkast bewaren.

Verticale tabs