Ingrediënten voor 4 personen
- voor de burgers:
- 120 g walnoten
- olijfolie
- 1 kleine rode ui fijngehakt
- 1 rode chilipeper fijngehakt
- 1 tl komijnpoeder
- 1 el zoet gerookt paprikapoeder (pimentón)
- 400 g witte bonen uit blik, uitgelekt een drooggedept
- 75 g zongedroogde tomaten uitgelekt en grof gehakt (houd de olie achter)
- 4 gedroogde abrikozen grof gehakt
- 75 g gekookte rijst (of een ander gekookt graan)
- 30 g verse broodkruimels (of fijne havermout)
- Voor de salsa:
- 2 geroosterde rode paprika's
- 200 g datterini (kleine langwerpige tomaatjes, in blik te koop van het merk Mutti) of cherrytomaatjes
- 50 g groene olijven ontpit
- scheutje sherryazijn
- 2 el olijfolie
- VOOR ERBIJ:
- 4 hamburgerbroodjes gegrild
- veganaise
- nog wat zoet gerookt paprikapoeder
- plantaardige plakjes kaas
- 1 handje waterkers
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Moeilijkheidsgraad: Voor enthousiasten
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Suikervrij
- Bron: Dit is een recept uit 'Eén Pan, Plaat, Planeet. Over hoe onze manier van eten de wereld kan veranderen’ van Anna Jones, Fontaine Uitgevers
wrapper
Bereiding
Doe de walnoten in een hete, droge koekenpan en bak ze op een halfhoog vuur in 5-7 minuten goudbruin. Roer regelmatig. Laat ze afkoelen in een kom. Zet de pan weer op het vuur. Voeg wat olie, de ui en de chilipeper toe. Bak dit mengsel in 10 minuten zacht en zoet. Haal de pan van het vuur en zet het mengsel apart.
Maal de afgekoelde walnoten met het komijnpoeder en paprikapoeder. Voeg een halve theelepel zout en een halve theelepel peper toe en maal het mengsel tot het kruimelig is. Prak de bonen met een vork in een kom. Voeg de zongedroogde tomaten, abrikozen, rijst, ui, het chilimengsel, het walnotenmengsel en de broodkruimels toe. Roer het geheel tot een kneedbaar deeg. Voeg wat olie van de tomaten toe als het mengsel te droog is.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel in kwarten en vorm hier vier hamburgers van. Leg deze op de bakplaat. Bestrijk ze elk met wat olie. Zet ze voor het bakken 15 minuten in de koelkast. Je kunt ze nu ook invriezen. Ze zijn 3 maanden houdbaar in de diepvriezer.
Verhit een koekenpan. Doe wat olie in de hete pan en bak de hamburgers 3-4 minuten aan elke kant. Verplaats ze pas als er een korst ontstaat. De hamburgers zijn kwetsbaar, dus wees voorzichtig. Je kunt ook een oven voorverhitten tot 220 °C en de hamburgers daarin 10 minuten bakken.
Maak intussen de salsa. Hak de paprika’s, tomaten en olijven samen op een snijplank en doe ze met een flinke snuf zout, de azijn en olie in een kom. Voeg zo nodig meer zout, azijn en olie toe.
Snijd de broodjes doormidden en bestrijk beide helften met wat veganaise. Bestrooi ze met paprikapoeder en verdeel de salsa over de onderste helften van de broodjes. Leg de burgers erop, gevolgd door wat plakken plantaardige kaas, een bergje waterkers en de bovenste helft van het broodje.
Serveer de toppings in kleine kommetjes met een mandje geroosterde broodjes en een bord smakelijke burgers, zodat iedereen ze zelf kan samenstellen.