Ingrediënten voor 4 personen
- Voor de pizzadeeg:
- 14 g gedroogde gist
- 400 ml lauw water
- 650-700 g bloem
- een snuifje zout
- een scheutje olijfolie
- maïsmeel
- Voor de toppings:
- 2 courgettes in plakjes gesneden
- zonnebloemolie
- peper en zout
- een scheutje wittewijnazijn
- 400 g vegan zure room
- 2 rode ui
- Voor de pesto:
- 200 g pijnboompitten (geroosterd)
- 75 ml olijfolie
- 15 g edelgistvlokken of 30 g (kant-en-klare) vegan parmezaan
- peper en zout
- 1 teentje knoflook
- 60 g basilicum
- een scheutje citroensap
- Voor de vegan geraspte kaas:
- 90 g rauwe cashewnoten (of gepelde walnoten)
- 2-3 el edelgistvlokken (naar smaak)
- ¾ tl zout
- ¼ tl lookpoeder
- Voor de afwerking:
- 120 g rucola
- vegan zure room *
- een scheutje olijfolie
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Sojavrij en Suikervrij
- Bron: Dit is een gerecht uit het kookboek ‘Andermaal. Plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst.’ van EVA vzw en BOS+. Fotografie: © Toos Vergote.
wrapper
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op de maximumtemperatuur. Zet er een bebloemde gastronorm of pizzasteen in.
Pizzadeeg
Doe de gist bij de helft van het lauwe water. Laat dit mengsel 5 min. rusten.
Strooi de bloem op het werkvlak. Strooi een snuifje zout aan de zijkant. Maak in het midden een kuiltje en giet er het gistmengsel in. Kneed rustig van binnen naar buiten. Giet er een scheutje olijfolie bij. Kneed alles tot een mooi egaal deeg. Wrijf in met een scheut olijfolie.
Doe het deeg in een grote kom, bedek met een natte keukenhanddoek of plastic folie en laat rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is.
Toppings
Gril de plakjes courgette met zonnebloemolie in de grillpan. Kruid met peper en zout en een scheutje witte wijnazijn. Laat afkoelen en uitlekken.
Snij de rode ui in fijne halve ringen.
Pesto
Meng alle ingrediënten in een blender of mixer. Doe dit zo kort mogelijk; zo blijft de frisgroene kleur behouden.
Vegan geraspte kaas
Doe alle ingrediënten in de foodprocessor en mix/pulse tot een fijne mengeling. Bewaar in de koelkast.
Samenstelling
Haal het deeg uit de kom, verdeel in 4 voor 4 grote pizza’s, of in 8 voor 8 kleine. Bebloem het werkvlak, sla het deeg plat en duw het uit tot een ronde vorm.
Leg de pizzabodems op een bebloemde plank of omgekeerde gastronorm.
Verdeel er wat vegan zure room over, bedek met hier en daar wat pesto en met de courgette en de uiringen. Verdeel als laatste de geraspte vegan kaas erover. Besprenkel met een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout.
Bebloem een pizzaschep goed met maïsmeel. Schuif de pizza’s op de schep en zet in de oven. Laat de pizza’s enkele enkele minuten bakken. Hou ze goed in de gaten!
Garneer met rucola en een scheutje olijfolie.
TIP: *Je kan vegan zure room ook zelf maken. Mix 30 g rauwe geweekte cashewnoten met het sap van ½ citroen, een snuifje zout en 100 ml water tot een egale massa.
Download hier het volledige Andermaal-kookboek gratis.