Ingrediënten voor 10 personen
- 700 g ongekookte quinoa
- Voor de pinda-saus:
- 150 ml sojasaus
- 40 ml ahornsiroop (of een andere zoetstof)
- 40 g pindakaas (of amandelboter)
- 75 ml limoensap
- 20 g chilisaus
- 1 bussel lente-uitjes in fijne schuine reepjes gesneden
- 800 g in julienne gesneden wortelen
- 120 ml sojasaus
- 1 kg champignons in schijfjes
- 1,5 kg roosjes broccoli
- 200 g ongezouten pinda's of cashewnoten (optioneel)
- 500 g kikkererwten uit blik of bokaal
- 60 ml olie *
- 20 - 30 g gerookte paprikapoeder
- peper en zout
Extra info
- Bron: Recept ontwikkeld door Ann Veeckman voor EVA vzw
- Fotograaf: Taieb Gottiti.
- Foodstyling: Stefanie Baert.
wrapper
Bereiding
Voor de bereiding moet de quinoa gekookt en volledig afgekoeld zijn. Het is dus beter deze de dag voordien te koken. Volg hiervoor de instructies op de verpakking. Doorgaans is dit in 2 delen water op 1 deel quinoa (zoals rijst). De quinoa is gaar als de korrels open gegaan zijn.
Gekookte quinoa kan je enkele dagen bewaren in de koeling en laat zich ook invriezen.
Bereid de saus: Klop alle ingrediënten door elkaar tot een homogeen mengsel. Proef en kruid bij naar smaak
Maak de krokante kikkererwten: Meng ze met wat ⅔ van de olie tot ze allemaal bedekt zijn (maar niet erin “zwemmen”!), giet ze op een ovenplaat en bak op 200°C tot ze krokant zijn (20 à 30 minuten afhankelijk van de grootte, halverwege doorroeren). Terwijl ze nog warm zijn, voeg de rest van de olie toe, samen met de gerookte paprikapoeder, peper en zout. Goed mengen en laten afkoelen.
Verhit olie in de braadslede. Voeg de wortels toe en laat even bakken. Blus af met wat sojasaus verdund met wat water.
Voeg de rest van de groenten toe met nog eens een derde van de sojasaus en laat enkele minuten onder deksel stoven tot de groenten bijna beetgaar zijn. Als je cashews of pinda’s toevoegt aan het gerecht, gaan deze nu ook in de pan.
Voeg de koude quinoa toe en en meng alles grondig door elkaar.
Voeg nu het pinda-sausmengsel toe en laat op hoog vuur enkele minuten bakken. Roer slechts af en toe, zodat de quinoa de kans krijgt echt te bakken en een beetje krokant te worden. Breng op smaak met de resterende sojasaus.
Werk af met fijngesneden lente-ui, bieslook, peterselie en munt, koriander, krokante uitjes, … Je kan ook een deel van de kikkererwten apart houden om bovenop de quinoa-nasi te severen.
*Welke olie is een kwestie van smaak: 50/50 olijfolie/sesamolie is een goede combinatie. Sesamolie heeft lekkere, een vrij uitgesproken notige smaak, maar is ook prijziger. Nooit 100 % sesamolie gebruiken, té dominant. Maar een neutrale hittebestendige olie kan ook.