Ingrediënten voor 4 personen
- 1 ui (gesnipperd)
- tijm
- 1 mespunt gerookte gerookt paprikapoeder (Pimenton de la vera. Je kan het gerust weglaten als je het niet hebt, maar het is leuk om te hebben)
- 250 g risottorijst
- 125 ml witte wijn
- 250 g oesterzwammen of andere paddenstoelen (in stukjes)
- 300 g knolselder (in dobbelsteentjes)
- 1 snuifje gemalen korianderzaadjes
- 150 g gekookte kikkererwten (of bonen)
- 3 el sesamzaad
- 1 takje platte peterselie
- olijfolie
- citroen
- peper en zout
- 500 ml groentebouillon (je ziet pas tijdens het koken hoeveel je precies nodig hebt)
Extra info
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Glutenvrij, Sojavrij en Suikervrij
- Bron: Dit is een recept van Dorien Knockaert.
wrapper
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 225°. Bekleed een bakplaat met zilverpapier. Doe de knolselder in een kom met een scheut olijfolie, peper, zout en koriander. Roer goed om, zodat alle blokjes ingesmeerd zijn. Verspreid ze over de bakplaat en rooster ze zo’n 20 minuten, tot ze zwarte randjes beginnen te krijgen.
Stoof intussen de ui met wat zout, tijm en gerookt paprikapoeder in olijfolie, in een grote pan. Voeg de rijst toe en roerbak hem tot hij glazig wordt. Blus met witte wijn en voeg dan pollepel na pollepel bouillon toe, tot de rijst gaar is.
Bak intussen de paddenstoelen met wat olie in een schroeiend hete pan. Mix de kikkererwten met een schepje bouillon en een scheut olie tot een puree.
Rooster het sesamzaad in een droog pannetje tot de zaadjes beginnen te springen. Niet te veel laten verkleuren. Plet ze in een vijzel, samen met een theelepel grof zeezout. Deze mengeling heet gomasio.
Roer de kikkererwtenpuree onder de risotto. Hij moet mooi smeuïg zijn. Voeg de knolselder en de paddenstoelen toe. Breng op smaak met peper, zout, citroen en olijfolie. Strooi er sesamzaadjes en fijngesneden peterselie op.
Foto © Ivan Put
Valt dit recept in de smaak? Super!
Maandelijkse inspireren we 100 000 mensen met plantaardige recepten.
Help ons om deze gratis te blijven aanbieden voor iedereen en steun EVA.