Ingrediënten voor 4 personen
- Voor de balletjes:
- 200 g rode linzen
- 1/2 rode ajuinen gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 3 el extra vierge olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 40 g havervlokken
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 snuifje cayennepeper
- zeezout
- Voor de saus:
- een handvol citroenmelisse , alleen de blaadjes
- een handvol basilicum , alleen de blaadjes
- 60 ml olie naar keuze
- een klein handje hazelnoten (geroosterd en ontveld)
- versgemalen zwarte peper
- (zee) zout
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Type: Bijgerecht
- Allergie: Glutenvrij, Sojavrij en Suikervrij
- Bron: The Green Kitchen
- Auteurs: David Frenkiel & Luise Vindahl
wrapper
Maak eerst de balletjes: spoel de linzen af onder de kraan en doe ze in een pan met 500 ml koud water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes 15 minuten koken of tot ze gaar zijn. Giet goed af en laat iets afkoelen.
Prak de linzen met een vork of pureer ze met de staafmixer. Je wilt geen gladde puree; er mogen ook nog wat hele linzen in zitten. Doe ze in een mengkom. Voeg de rest van ingrediënten toe en roer met een lepel door elkaar. Zet 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 5) en leg een vel bakpapier op een bakplaat. Draai met je handen 15 balletjes van het mengsel, leg deze op het bakpapier en zet ze 15-20 minuten in de oven. Keer elke 5 minuten om zodat ze rondom bruinen.
Maak ondertussen de citroenmelissesaus met basilicum: doe alle ingrediënten in een blender met 2 eetlepels water en mix tot je een romige saus hebt. Wil je liever een wat dunnere saus, voeg dan wat water toe.
Als je geen citroenmelisse kunt vinden, gebruik dan extra basilicum en voeg het sap van 1 citroen toe
Serveer met courgettenoedels of gewone volkorenspaghetti