Semla

Ingrediënten voor 10 personen

Extra info

  • Kooktijd: Snel
  • Regio: Westers
  • Moeilijkheidsgraad: Voor starters
  • Type: Bijgerecht
  • Bron: Dit is een recept van Maartje Borst uit 'Taart ende Koeck. Ouderwets lekker bakboek 100% vegan'. Kosmos Uitgevers

wrapper

Bereiding

Voor het extra materiaal

Staande tafelmixer of elektrische handmixer met deeghaken en gardes

Spuitzakje met kartelmondje

Voor het deeg

Begin met het maken van het brooddeeg. Verwarm 300 ml havermelk tot lauwwarm, maar niet hoger dan 40 °C. Meng 2 eetlepels suiker en de gist erdoor.

Meng in een kom de bloem met het zout en de fijngestampte kardemompeulen. Maak een kuil in het midden en doe daarin het gistmengsel en de rijstolie.

Meng alles door elkaar en kneed het met een mixer in ca. 10 minuten tot een soepel deeg.

Voeg eventueel tot 50 ml extra havermelk toe als het deeg aan de droge kant is. Dek af en laat het deeg 45-60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek, tot het in omvang is verdubbeld.

Voor het bakken

Sla het deeg na het rijzen terug, verdeel het in tien porties en vorm daarvan bolletjes.

Leg de bolletjes op een bakplaat met een paar centimeter tussenruimte. Dek af met plasticfolie en laat ze rijzen tot ze net in omvang zijn verdubbeld.

Verwarm de oven ondertussen alvast voor op 220 °C. Haal het folie van de gerezen bolletjes, schuif de bakplaat voorzichtig in de oven en bak de bolletjes 6 minuten in de oven.

Verlaag de temperatuur vervolgens tot 175 °C en bak nog 8 minuten. Haal de bolletjes uit de oven. Ze moeten mooi goudbruin zijn en een beetje hol klinken als je voorzichtig tegen de onderkant tikt.

Bestrijk de bovenkant zodra ze uit de oven komen met het mengsel van keukenstroop en water, zodat de broodjes een mooie glans krijgen.

Haal de folie van de gerezen bolletjes, schuif de bakplaat voorzichtig in de oven en bak de bolletjes 6 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur vervolgens tot 175 °C en bak nog 8 minuten.

Haal de bolletjes uit de oven. Ze moeten mooi goudbruin zijn en een beetje hol klinken als je voorzichtig tegen de onderkant tikt.

Bestrijk de bovenkant zodra ze uit de oven komen met het mengsel van keukenstroop en water, zodat de broodjes een mooie glans krijgen.

Weetje

Een semla is een feestelijk Zweeds kardemombroodje met een amandelvulling en slagroomtopping. Van oudsher gegeten op 'dikke dinsdag' (Mardi Gras), de dag voor het begin van de christelijke vastenperiode.

Verticale tabs