Ingrediënten voor 4 personen
- 80 g rietsuiker
- 1 dl zonnebloemolie
- 1 dl sojamelk
- 1 tl appelazijn
- 100 g bloem
- 0,5 tl natriumbicarbonaat
- 0,5 tl zout
- 1 el maïzena
- 300 g geschilde wortels (in stukjes)
- 2 - 3 grote biosinaasappel
- 0,5 tl kardemom
- 1 mp. saffraanpoeder
- 100 g suiker
- 1,5 tl agar agar
- 2 dl sojaslagroom
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Nagerecht
- Allergie: Notenvrij
- Bron: Dit is een recept uit het kookboek 'Vandaag Vegan' van Miki Duerinck & Kristin Leybaert. Foto: Heikki Verdurme
wrapper
Bereiding
DEEG
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Neem 2 mengkommen.
Vermeng in de eerste kom de suiker, de olie, de sojamelk en de appelazijn.
Vermeng in de tweede kom de bloem, het natriumbicarbonaat, het zout en de maizena.
Zeef dit en meng het met de inhoud van de eerste kom.
Verdeel het beslag over een ingevette taartvorm en bak het deeg 15 minuten in de oven.
VULLING
Kook de wortelen goed gaar in water. Giet ze af en laat ze uitlekken.
Rasp de sinaasappelschil van 1 sinaasappel. Pers de sinaasappels uit tot er 2 dl sap is.
Roer de suiker, de kardemom, de saffraan en de zeste door het sinaasappelsap. Voeg de gare wortelen toe en mix ze tot puree.
Klop de room minstens twee minuten goed op.
Zet een pannetje met wortelpuree op het vuur, voeg de agaragar toe en kook de puree 2 minuten terwijl je blijft roeren. Neem de pan van het vuur.
Laat de wortelpuree afkoelen tot lauw door het pannetje in koud water te zetten. Blijf roeren.
Roer de lauwe wortelpuree door de slagroom en giet het mengsel over het gebakken deeg.
Laat de taart een uur afkoelen en opstijven. Dat mag, maar moet niet in de koelkast.
Sinaasappelworteltaart