Smokey linzen-bietenburgers

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Verhit de olie in de pan en bak de uien hierin op een licht vuur tot ze gekarameliseerd zijn. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Voeg de versnipperde knoflook toe en laat nog even meebakken. Roer hier tenslotte de geraspte bietjes en het gerookte paprikapoeder bij. Roerbak tot de bietjes beetgaar zijn.

Meng in een kom de fijngehakte walnoten, rozijnen, linzen, rijst en havervlokken. Mix deze mengeling fijn met een staafmixer of keukenrobot. Het eindresultaat moet aan elkaar plakken en net zo fijn zijn als gehakt. Roer hier de gare bietjes onder. Gebruik je handen om alles goed door te kneden.

Vorm 6 tot 8 burgers. Dat gaat het best als je het mengsel enkele uren in de koelkast zet, dan blijft alles beter plakken. Gril de burgers met behulp van een BBQ-klem, op die manier kun je ze makkelijk omdraaien zonder dat ze breken.

Je kunt deze burgers tot 3 dagen op voorhand maken. Ongebakken burgers kun je invriezen, zo heb je altijd een voorraadje voor op drukke weekdagen. De gele rozijnen kun je vervangen door ander gedroogd fruit, zoals pruimen. Hak die dan wel even fijn. Het gerookte paprikapoeder - of 'Pimenton de la vera' - kun je in kruidenspeciaalzaken of bij Dille en Kamille vinden. Omdat de smaak hiervan snel overheersend kan zijn, gebruiken we maar 1 tl, maar de liefhebbers kunnen gerust wat genereuzer zijn. Voor de rijst kun je best een kleverige soort gebruiken, zoals sushirijst of een rondkorrelige rijst.

Verticale tabs