Ingrediënten voor 4 personen
- 2 teentjes knoflook
- 4 cm verse gemberwortel
- 15 g verse koriander
- 6 lente-uitjes
- 500 g gemengde paddenstoelen
- 2 stronken paksoi
- 3 el sesamolie
- 1 el koolzaadolie
- 1 1/2 el sojasaus
- 2 1/2 el hoisinsaus
- 1 el Sriracha
- 4 tl wit sesamzaad
- 500 g gekookte basmatirijst om bij te serveren
wrapper
Voor het nodige kookgerei
Een fijne rasp of Microplane
Een wok
Een grillpan
Kook- en serveerkommetjes
Bereiding
Voor de voorbereiding
Pel en rasp de knoflook in een kleine kom.
Schil de gemberwortel door de schil er met een lepel af te schrapen en rasp hem in de kom.
Haal de blaadjes van de takjes koriander en hak ze fijn.
Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes.
Hak de paddenstoelen in grove stukjes.
Snijd de paksoi overlangs in kwarten, leg ze in een mengkom en schud ze om met 2 eetlepels sesamolie.
Voor het wokken en grillen van de groente
Doe de resterende eetlepel sesamolie en de koolzaadolie in de wok en zet hem op middelhoog vuur.
Wacht tot de olie heet is en voeg driekwart van de lente-uitjes, de knoflook, de gemberwortel en de gehakte koriandersteeltjes toe.
Bak ze al roerend 2 minuten.
Voeg de paddenstoelen toe en roerbak ze 6-7 minuten.
Voeg de sojasaus, de hoisinsaus en de sriracha toe en roer 1 minuut, zorg dat de paddenstoelen goed bedekt zijn.
Zet het vuur laag terwijl je de paksoi grilt.
Zet de grillpan op hoog vuur.
Laat hem heet worden en warm ondertussen de rijst op of, indien nog nodig, kook hem volgens de aanwijzing op de verpakking.
Leg de stukken paksoi in de grillpan en gril ze tot er donkere strepen ontstaan; probeer ze niet te veel te verplaatsen.
Keer ze en gril de andere kant.
Voor het serveren
Verdeel de rijst over kommen.
Leg de paksoi ernaast.
Schep de hoisinpaddenstoelen erop.
Strooi de rest van de lente-uitjes, de blaadjes koriander en het sesamzaad erover en serveer.
Maak je eigen hoisinsaus met twee el pindakaas, 60 ml sojasaus, 1 el agavesiroop, 2 tl rijstazijn, 2 tl sesamolie, 1 tl misopasta, een teentje geraspte knoflook en een snufje zwarte peper. Alles goed mengen en tot één maand in de koelkast bewaren.