Ingrediënten voor 4 personen
- 12 groene asperges
- voor de room:
- 80 g cashewnoten 1 dag geweekt in water
- 70 g zonnebloempitten 1 dag geweekt in water
- sap van 1 citroen
- 1 tl witte balsamicoazijn
- 3 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
- water (optioneel)
- voor de cannelloni:
- 250 g lasagnebladen
- 1,5 kg bladspinazie
- plantaardige olie
- peper en zout
- Panko
- olijfolie
- Voor de saus:
- 500 g gedroogde morieljes (of 250 g verse)
- 100 ml morieljevocht
- 50 g sjalotten gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 250 ml groentenbouillon
- 1 el donkere miso
- aardappelzetmeel (geen maizena)
- plantaardige olie
- Voor de afwerking:
- 30 g verse groene kruiden
- hazelnoten
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Suikervrij
- Bron: Dit is een gerecht uit het kookboek ‘Andermaal. Plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst.’ van EVA vzw en BOS+. Fotografie: © Toos Vergote.
wrapper
Voor de asperges
Kook de asperges beetgaar met wat zout en laat ze in het kookvocht afkoelen.
Verwarm ze in het kookvocht voor het opdienen.
Voor de noten/pittencrème
Mix alle ingrediënten fijn in de keukenmachine. Leng indien nodig aan met water tot de gewenste dikte.
Voor de cannelloni
Verwarm de oven voor op 180°C.
Kook de lasagnevellen beetgaar in ruim gezouten water en spoel ze koud.
Was de spinazie en stoof ze in een pan. Kruid met zout en peper.
Meng met de helft van de zelfgemaakte room. Proef en kruid bij.
Leg de lasagnebladen op een snijplank en halveer ze. Verdeel de spinazieroom over de lasagnebladen en rol op.
Leg de cannelloni in een ovenschaal en verdeel de rest van de zelfgemaakte room erover. Bestrooi met panko die is aangemaakt met een klein beetje olijfolie.
Verwarm en gratineer de cannelloni 20 à 30 min. in de oven.
Voor de saus
Als je met gedroogde morieljes werkt:
Week de gedroogde morieljes minstens 1 uur in warm (niet kokend!) water.
Schep ze voorzichtig uit het weekvocht, zodat het zand naar de bodem zakt. Giet het weekvocht voorzichtig door een schone neteldoek.
Spoel de morieljes nog eens grondig onder stromend water om de laatste resten zand en vuil te verwijderen.
Als je met verse morieljes werkt:
Spoel de morieljes grondig onder stromend water.
Dep de paddenstoelen zachtjes droog.
Verhit wat plantaardige olie in de pan, stoof de sjalot en laat de helft van de morieljes even meebakken samen met de knoflook. Bevochtig met groentebouillon en weekvocht.
Breng aan de kook, laat 15 min. sudderen en zeef. Dik indien gewenst in met opgelost aardappelzetmeel. (Gebruik geen maïzena; die maakt de jus troebel.)
Bak de rest van de versneden morieljes en voeg toe aan de saus.
Breng op smaak met de miso (die je eerst verdunt met een eetlepel van de saus), peper en zout.
Voor de afwerking
Leg op ieder bord om en om twee cannelloni en drie asperges.
Werk af met de saus, rasp de hazelnoot over het gerecht en werk af met verse kruiden.
Download hier het volledige Andermaal-kookboek gratis.