Suikerbrood met gember

Ingrediënten voor 8-10 personen

Extra info

  • Kooktijd: Middel
  • Moeilijkheidsgraad: Voor starters
  • Allergie: Notenvrij
  • Bron: Dit is een recept uit Dosia Bakt Vegan van Dosia Brewer. Uitgever: Fontaine Uitgevers.
  • Fotografie: ©Eric van Lokven

wrapper

ook nodig: 1 kleine bakvorm van ± 8 x 20 cm, bodem en randen bekleed met bakpapier

Meng de melk, 15 gram suiker en de gist in een grote kom en laat ± 10 minuten staan tot het schuimig wordt. Meng de bloem, 1 theelepel zout en 35 gram van de gesmolten boter erdoor en kneed op een werkvlak in ± 8 minuten tot een mooi soepel deeg dat niet meer plakt. Voeg wat extra melk toe als het deeg nog droog is of wat bloem als het deeg nog erg plakkerig is. Voeg niet te veel bloem toe want tijdens het kneden neemt de bloem nog vocht op.

Leg het deeg weer in de kom en laat afgedekt met plasticfolie op een warme plek ± 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld. Vet intussen het bakpapier in de vorm met wat van de gesmolten boter, besprenkel met de gembersiroop en bestrooi met ± 15 gram van de suiker.

Meng de parelsuiker met de kaneel, de stemgember en de rest van de gesmolten boter. Sla het deeg terug en rol of druk er een rechthoek van. Houd wat van het parelsuikermengsel apart voor de bovenkant. Verdeel de helft van het overgebleven parelsuikermengsel over het deeg, vouw dubbel en kneed even door. Duw weer plat en verdeel er de andere helft van het suikermengsel over. Kneed weer door.

Duw het deeg tot een rechthoek van ± 18 x 25 cm en rol vanuit de korte kant op. Knijp de naad dicht en leg met de naad naar beneden in de vorm, bestrijk met wat plantaardige melk en bestrooi met de rest van de gewone suiker. Verdeel er de achtergehouden parelsuikervulling over en druk het een beetje in het deeg.

Laat het deeg op een warme plek afgedekt nog ± 30 minuten rijzen of tot het opnieuw ongeveer in volume is verdubbeld.

Verhit de oven tot 190 °C en bak het brood in ± 35 minuten in het midden van de oven gaar. Dek eventueel halverwege af als de bovenkant te donker dreigt te worden. Laat het suikerbrood uit de oven ± 25 minuten afkoelen in de vorm voor je het gaat aansnijden.

Verticale tabs