Ingrediënten voor 4 personen
- 2 el plantaardige olie
- 1 blik jonge jackfruit (550g), afgespoeld en uitgelekt, in dunne reepjes gesneden
- 2 - 3 el gemengde specerijen naar keuze (komijnzaad, pul biber, baharat)
- sap van 1/2 limoen
- 5 el (vegan) mayonaise
- 2 el geraspte mierikswortel
- 1 el tahin
- 2 el koriander (fijngesneden)
- 1 el Sumak
- zout
- 12 grote, ronde rijstvellen
- muntblaadjes
- 1 tl chilivlokken
- 100 g sla (naar keuze)
- 150 g wortel- of bietenrasp
- 1/3 bosje bieslook (sprieten gehalveerd)
- 2 kleine handenvol taugé (bonenspruit)
- 1 bakje gebakken uitjes
- 1 bakje pompoen- of bietenhummus (om erbij de serveren)
- sambal (om erbij te serveren)
- 1 el zwart en 1 el geroosterd sesamzaad (om erbij te serveren)
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Regio: Oosters
- Moeilijkheidsgraad: Voor enthousiasten
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Glutenvrij, Notenvrij en Suikervrij
- Bron: Dit is een recept uit Jackfruit van Jessica Lek. Uitgeverij Good Cook €14,95, 88blz.
- Fotografie: Mitchell van Voorbergen
wrapper
Verhit de olie in een hapjespan en schep er de jackfruitreepjes bij en voeg de specerijen toe. Bak, al omscheppend, 8 minuten op middelhoog vuur.
Zet het vuur uit, pers het limoensap erover uit en laat afkoelen.
Meng in een kom de mayonaise met de mierikswortel, tahin, koriander, sumak en zout naar smaak. Schep de afgekoelde jackfruit door de kruidige mayonaise.
Zet een grote kom met lauwwarm water op het aanrecht en leg alle ingrediënten er in volgorde naast. Dompel een rijstvel kort in het water en leg deze voor je. Ze lijken eerst nog stevig maar ze zijn na 30 seconden soepel genoeg om opgerold te worden.
Leg iets onder het midden 3 blaadjes munt (ietsje uit elkaar), wat chilivlokken en daar bovenop wat slablad. Vul op met een hoopje jackfruit, wat wortel- of bietenrasp en een paar sprieten bieslook. Eindig met de taugé en de gebakken uitjes.
Vouw de kant die voor je ligt strak over de vulling heen en rol op. Als je halverwege bent vouw je de zijkanten over de vulling naar binnen en rol je hem verder op. Herhaal tot je alle vellen hebt gehad.
Serveer met de pompoen- of een andere soort hummus, sambal en garneer met de
sesamzaadjes en gebakken uitjes.