Sushi maki en onigiri met carrot lox

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Carrot lox

Maak de carrot lox vooraf!
Breng een pot licht gezouten water aan de kook.
Verwijder de schil van de wortels en snij ze met de mandoline of dunschiller in flinterdunne linten.
Doe de wortellinten in het kokende water en zet het vuur meteen uit.
Blancheer gedurende 3 à 4 min., spoel met ijskoud water en laat uitlekken. Dep droog.
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een afsluitbare kom.
Voeg de wortellinten toe en meng goed door elkaar.
Sluit de kom af en laat enkele uren marineren in de koelkast (min. 4 uur, bij voorkeur een hele dag of nacht).
Schud de kom af en toe op zodat de smaken egaal verdeeld raken.

TIPS:
- Je kan de wortellinten ook samen met de marinade vacuüm trekken en koel bewaren tot gebruik.
- Coconut aminos zijn een minder gezouten en iets zoeter alternatief voor sojasaus op basis van gefermenteerde kokosnoot in plaats van sojabonen. Handig bij allergenen!

Rijst

Spoel de rijst onder koud water tot het water mooi helder is.
Meet het water af om de rijst te koken en doe in een pot met deksel. Kook op een zacht vuur in 10 min. gaar.
Zet het vuur uit. Leg een schone theedoek over de pot en zet het deksel er bovenop. Laat 15 min. rusten.
Meng de rijstazijn met suiker en zout en verwarm tot de suiker volledig is opgelost. Zet aan de kant.
Meng deze marinade straalsgewijs onder de rijst zodat die ze rustig kan opnemen.
Laat staan op kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige theedoek zodat de rijst niet uitdroogt.

Sushi

Maak de rolletjes met behulp van een sushimatje. Leg de norivellen met de glanzende kant naar beneden en bestrijk 2/3de van de vellen met rijst (5 mm dik).
Voeg in het midden van de rijst naar keuze de garnituren toe en rol op.
Snij met een vochtig en proper scherp mes.
Serveer.

Het recept voor veganaise vind je terug bij de tempura van oesterzwam. Voeg sriracha toe naar smaak.

Onigiri

Bevochtig je handen met azijn en water, neem wat sushirijst op je hand en maak er een kuiltje in (geen volledig gat).
Vul het kuiltje met je gewenste ingrediënten en druk de rijst dicht door je hand stevig te sluiten.
Druk aan tot een driehoekige vorm. (Gebruik beide handen.)
Bedek de buitenkant naar smaak met sesamzaad of nori.

Download hier het volledige Andermaal-kookboek gratis.

Verticale tabs