Tempura van oesterzwam, sticky sojadressing, citroenveganaise

Extra info

  • Kooktijd: Lang
  • Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
  • Type: Voorgerecht
  • Allergie: Notenvrij
  • Bron: Dit is een gerecht uit het kookboek ‘Andermaal. Plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst.’ van EVA vzw en BOS+. Fotografie: © Toos Vergote.

wrapper

Voor het tempurabeslag

Meng het bier met de twee soorten bloem en hou het beslag apart.
Klop de aquafaba luchtig en zet weg in de koelkast.

Voor de citroenveganaise

Mix alle ingrediënten, behalve de olie, 1 min. op kamertemperatuur in een hoge beker.
Voeg er druppelsgewijs de olie bij terwijl je blijft mixen.
Kruid eventueel bij met zout en citroensap.

*Voor de bereiding van de veganaise heb je specifiek sojamelk nodig. De sojalecithine van nature aanwezig in de melk zal namelijk voor de binding zorgen. Met andere soorten plantaardige melk lukt dit niet.

Voor de oesterzwammen

Kruid de oesterzwammen met veel Chinese kipkruiden of een andere pittige gezouten kruidenmengeling.
Zet de frietketel aan en warm de olie op tot 180°C.
Klop indien nodig de aquafaba verder luchtig op en meng voorzichtig onder het beslag.
Haal met een lang pincet of een tang de oesterzwammen door het beslag, en laat ze in de hete olie glijden. Schud eventjes aan het frituurmandje opdat ze niet aan de bodem blijven plakken, en zorg dat ze niet aan elkaar gaan kleven.
Draai ze af en toe om zodat ze aan beide kanten kunnen bruinen.
Wanneer ze knapperig en goudbruin zijn, laat je ze uitlekken op keukenpapier.

Voor de sticky sojadressing

Laat de sojasaus gedurende ongeveer 5 min. inkoken met de agavesiroop en laat afkoelen.

Afwerking

Plaats een lepel veganaise op het midden van het bord.
Bedek met een viertal oesterzwammen en werk af met nog wat meer veganaise, de sticky sojadressing, fijngesneden lente-ui en geroosterde sesam.

Download hier het volledige Andermaal-kookboek gratis.

Verticale tabs