Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg zoete aardappelen
- 280 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
- 2 bosjes koriander
- 1 bosje basilicum het liefst Thaise, als je die vindt
- 8 teentjes knoflook gepeld
- 50 g gember geschild
- 3 el sesamolie
- 75 ml sojasaus
- 3 tl zout
- 1 tl zwarte peper
- 1 rode chilipeper
- 8 limoenen
- 4 el agavesiroop
- 40 g maïzena
- 3 el water
- 200 g havermout
- 300 g kikkererwtenbloem
- 1 bosje lente-uitjes in ringetjes
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Bijgerecht
- Allergie: Glutenvrij
- Uit het boek SLA: van Ida de Haart
wrapper
Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes van ongeveer dezelfde grootte. Kook ze vervolgens 12 min in kokend water met wat zout; ze mogen iets zachter zijn dan beetgaar. Laat de zoete aardappel hierna goed uitlekken voordat je hem gaat gebruiken.
Pureer de kikkererwten even kort met het mes in je keukenmachine totdat ze grof gemalen zijn. Het is lekker als er nog wat halve kikkererwten in zitten!
Draai de koriander, Thaise basilicum, knoflook, gember, sesamolie, tamari, Himalayazout, versgemalen peper, rode peper, limoensap, limoenrasp en agave- of rijstsiroop samen tot een dunne pasta in je blender of keukenmachine. Doe deze vervolgens samen met de zoete aardappel en de kikkererwtenpuree in een grote pan of mengkom. Nu is het een kwestie van alles goed door elkaar mengen. Je kunt dit met je handen doen of met een pureestamper. Let er goed op dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Doe nu de maïzena samen met het koude water in een klein kommetje en roer dit even goed door. Laat het vervolgens een minuutje staan. Voeg ondertussen de havermout, kikkererwtenbloem en bosui aan het zoete aardappelmengsel toe en uiteindelijk het maïzenamengsel. Kneed alles nog een keer goed door elkaar en je bent klaar om burgertjes te gaan maken!
Maak bolletjes van ongeveer 3 à 4 cm doorsnee van de zoete-aardappelmix. Rol deze even goed tussen je handen zodat je mooie compacte bolletjes krijgt die tijdens het bakken niet uit elkaar vallen. Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze voorzichtig plat tot je kleine burgertjes krijgt.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan tot de olie goed heet is.. Leg een deel van de burgertjes in de pan maar zorg ervoor dat er nog wat ruimte tussen de burgertjes over is. Als de onderkanten na ongeveer 3 minuten goudbruin zijn, draai je ze voorzichtig om, dit gaat heel makkelijk met een tang. Als de andere kant ook mooi goudbruin is, leg je ze op een bord. Ga zo verder totdat je ze allemaal gebakken hebt.
Je kunt de burgertjes of het mengsel vooruitmaken en afbakken wanneer je wilt. Het mengsel blijft 3 dagen goed in de koeling en minstens 2 maanden in de vriezer. Dit recept is goed voor 20 tot 30 kleine zoete-aardappelburgertjes of 8 grote.