Tom Kha

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

  • Kooktijd: Middel
  • Regio: Oosters
  • Type: Soep
  • Allergie: Notenvrij
  • Bron: Dit is een recept van Henry Firth en Ian Teasby uit "Bish Bash Bosh"

wrapper

Tom Kha

Voor de kookaccessoire

Een grote pan

Voor de voorbereiding van de smaakmakers

Schil de gemberwortel door de schil er met een lepel af te schrapen en snijd hem in dunne plakjes
Trek de harde buitenste bladeren van het citroengras, hak de zachte stengels in drie stukken en kneus ze met de hiel van een mes
Pel de sjalotjes en snijd ze in dunne reepjes
Hak eventuele grote paddenstoelen in kleine stukjes; laat ze heel als ze niet zo groot zijn

Voor de voorbereiding van de groenten

Snijd de paprika doormidden, verwijder de steel en zaadjes en snijd hem in stukjes van 2.5 cm
Halveer de kerstomaten
Trek het steeltje van de chilipepers; als je van pittig houdt, kun je de steeltjes eraan laten zitten en de pepers overlangs opensnijden, zodat de zaadjes blootliggen
Snijd de uiteinden van de sperziebonen en snijd de bonen doormidden

Voor het koken van de soep

Zet de pan op middelhoog vuur
Schenk de helft van de kokosmelk erin en breng hem zachtjes aan de kook
Voeg de gemberwortel, het citroengras, de sjalotjes en de limoenblaadjes toe en roer 3-4 minuten heel zachtjes
Schenk de rest van de kokosmelk en het water erbij en laat het mengsel 1 minuut sudderen
Voeg de paddenstoelen en de chilipepers toe en roer 3-4 minuten zachtjes
Voeg de sperziebonen toe en roer 1 minuut zachtjes
Voeg de paprika, de kerstomaten, de sojasaus en de kokosbloesemsuiker toe en roer zachtjes tot alles gemengd is
Zet het vuur lager en laat de soep 7-8 minuten sudderen
Haal de pan van het vuur

Voor het afwerken van de soep

Haal de blaadjes van de takjes koriander en hak ze grof
Halveer de lente-uitjes en snijd ze in lange reepjes
Snijd de limoenen doormidden en pers het sap in de soep
Roer twee derde van de gehakte koriander door de soep (bewaar de rest) en laat de soep 1 minuut sudderen
Proef en voeg indien nodig nog wat sojasaus voor een zoutere smaak of limoensap voor een zuurdere smaak toe
Garneer met de bewaarde gehakte koriander en de lente-uitjes en serveer

Verticale tabs