Ingrediënten voor 4 personen
- 5 cm verse gemberwortel
- 2 stengels citroengras
- 4 bananensjalotjes
- 500 g gemengde exotische paddenstoelen
- 1 rode paprika
- 350 g tomates cerises
- 5 pepers piripiri
- 100 g sperziebonen
- 800 ml volle kokosmelk uit blik
- 7 Kaffir-limoenblaadjes
- 200 ml water
- 3 el sojasaus
- 1 tl kokosbloesemsuiker
- 20 g verse koriander
- 2 lente-uitjes
- 2 limoenen
wrapper
Tom Kha
Voor de voorbereiding van de smaakmakers
Schil de gemberwortel door de schil er met een lepel af te schrapen en snijd hem in dunne plakjes.
Trek de harde buitenste bladeren van het citroengras, hak de zachte stengels in drie stukken en kneus ze met de hiel van een mes.
Pel de sjalotjes en snijd ze in dunne reepjes.
Hak eventuele grote paddenstoelen in kleine stukjes; laat ze heel als ze niet zo groot zijn.
Voor de voorbereiding van de groenten
Snijd de paprika doormidden, verwijder de steel en zaadjes en snijd hem in stukjes van 2.5 cm.
Halveer de kerstomaten.
Trek het steeltje van de chilipepers; als je van pittig houdt, kun je de steeltjes eraan laten zitten en de pepers overlangs opensnijden, zodat de zaadjes blootliggen.
Snijd de uiteinden van de sperziebonen en snijd de bonen doormidden.
Voor het koken van de soep
Zet de pan op middelhoog vuur.
Schenk de helft van de kokosmelk erin en breng hem zachtjes aan de kook.
Voeg de gemberwortel, het citroengras, de sjalotjes en de limoenblaadjes toe en roer 3-4 minuten heel zachtjes.
Schenk de rest van de kokosmelk en het water erbij en laat het mengsel 1 minuut sudderen.
Voeg de paddenstoelen en de chilipepers toe en roer 3-4 minuten zachtjes.
Voeg de sperziebonen toe en roer 1 minuut zachtjes.
Voeg de paprika, de kerstomaten, de sojasaus en de kokosbloesemsuiker toe en roer zachtjes tot alles gemengd is.
Zet het vuur lager en laat de soep 7-8 minuten sudderen.
Haal de pan van het vuur.
Voor de afwerking van de soep
Haal de blaadjes van de takjes koriander en hak ze grof.
Halveer de lente-uitjes en snijd ze in lange reepjes.
Snijd de limoenen doormidden en pers het sap in de soep.
Roer twee derde van de gehakte koriander door de soep (bewaar de rest) en laat de soep 1 minuut sudderen.
Proef en voeg indien nodig nog wat sojasaus voor een zoutere smaak of limoensap voor een zuurdere smaak toe.
Garneer met de bewaarde gehakte koriander en de lente-uitjes en serveer.