Ingrediënten voor 4 personen
- 300 g seitangehakt
- 2 sjalotten
- 2 wortelen
- 1 wit van prei
- 1 teentje knoflook
- 1 tl tomatenpuree
- 1 el bloem
- 2 el groentebouillon
- 50 g amandelpoeder
- peper en zout
- 200 g gewone tofu natuur
- 4 lente-uitjes
- 2 el kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 2 ajuinen
- olijfolie
- 800 g verse tomaten
- 80 g tomatenpuree
- 1 stukje rode chilipepers
- enkele takjes basilicum
- enkele takjes tijm
- enkele takjes oregano
- 1 el balsamicoazijn
- peper en zout
- 100 g paneermeel
- 4 el bloem
- 4 el sojamelk of water
Extra info
- Kooktijd: Lang
- Moeilijkheidsgraad: Voor keukenprins(ess)en
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Suikervrij
- Recept: Stijn De Kock
- Blog: Veganistisch koken
wrapper
Seitan gehaktballen
Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Schil en rasp de wortels. Was de prei, halveer in de lengte en snijd in kleine stukjes.r
Verhit wat olie in een pot en fruit de sjalotjes glazig. Voeg de knoflook, wortel -en preistukjes toe en laat 5 minuten stoven op matig vuur.
Voeg het seitangehakt toe en laat nu 3 minuten stoven. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Meng de tomatenpuree en groentebouillon onder het gehakt en laat nog 1 minuutje verder bakken.
Strooi de bloem over het gehakt. Meng opnieuw en laat wederom 1 minuut bakken.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Meng het amandelpoeder door het gehakt en kruid af naar smaak met peper en zeezout.
Tofu vulling
Dep de tofu goed droog. Dat gaat makkelijk door de tofu tussen 2 met keukenpapier bedekte borden te leggen en er een zwaar voorwerp - bijvoorbeeld een kookpot met water - bovenop te plaatsen.
Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Snijd de lente-uitjes in kleine ringetjes en de (droge) tofu in kleine blokjes.
Verhit wat olie in een steelpan en fruit de sjalot en de lente-uitjes gedurende 1 minuut. Voeg de knoflook toe en laat 1 minuut meebakken.
Doe de tofublokjes erbij en kruid met kurkuma en kerrie. Meng goed door elkaar tot alle blokjes met de kruiden bedekt zijn. Draai het vuur laag en bak de todu gedurende 5 minuten. Roer regelmatig.
Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
Mix de tofu in de blender of met de staafmixer en kruid af naar smaak met peper en zeezout. Mix nog een laatste keer en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Tomatensaus
Pel en snipper de uien. Snijd de uiteinden en de knoppen van de tomaten en dompel ze 2 minuten onder in kokend water. De schil kan je er dan zo aftrekken.
Snijd de tomaten doormidden en vervolgens in partjes. Verwijder de pitten en het waterige vruchtvlees met een mes. Snijd de tomaten tenslotte in stukjes.
Snijd de chilipeper doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijstjes.
Verhit de olie in een pot en fruit de ui. Voeg daarna de tomaten en alle andere ingrediënten toe en meng alles flink door elkaar.
Zet het vuur erg laag en laat de saus gedurende 1 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
Kruid af met peper en zout.
Afwerking
- Maak 4 gehaktballen ter grootte van een tennisbal (of ietsje kleiner). Duw ze vervolgens met je handen plat.
Doe hetzelfde met de tofu maar dan ter grootte van een ping-pongbal (of iets kleiner).
Leg de tofu bal in het midden van de gehaktschijf en plooi het gehakt voorzichtig rond de tofu. Doe dit ook bij de overige 3. Rol de ballen tot slot nog eens tussen je handen om ze mooi glad te krijgen.
Verhit de friteuse tot 175 graden.
Rol de vogelnestjes nog eens lichtjes door de bloem en maak een papje van de resterende bloem en de sojamelk (of water). Haal de vogelnestjes kort door het papje en omhul ze met paneermeel.
Bak de vogelnestjes in de friteuse gedurende ± 6-8 minuten (afhankelijk van de grootte).
Een recept van Stijn De Kock, meer receptjes op zijn blog veganistisch koken