Vlaamse stoverij

Ingrediënten voor 2 personen

Extra info

wrapper

Bereiding

Nog zo’n oerklassieker die zijn smaak vooral uit de bereiding haalt, is Vlaamse stoverij. Daar zie je heel wat uiteenlopende recepten van passeren, meestal op basis van seitan of jackfruit. Maar deze versie op basis van sojastukjes (een plantaardig alternatief voor kipstukjes) komt veel dichter in de buurt. Dankzij de vezelige structuur vallen de stukjes mooi uit elkaar tijdens het stoven, en de neutrale smaak zorgt ervoor dat de rijke smaken van de saus beter tot hun recht komen. Dit recept heb ik uitgeschreven voor op de brasseriekaart van Brouwerij Het Anker in Mechelen. Daar staat hij sinds vorig jaar op de vaste kaart, inclusief plantaardige frietjes en veganaise. Zelfs VTM Nieuws was benieuwd naar het resultaat. De blinde proeftest bij nietsvermoedende bezoekers kun je herbekijken op het YouTube-kanaal van Brouwerij Het Anker.

Pel de ui en snipper in niet al te fijne stukjes.

Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje margarine in. Stoof daarin de ui en de wortelen op een matig vuur tot de ui begint te kleuren.

Voeg er de fijn geperste look, de sojastukjes en de fijngesneden champignons bij en bak deze nog aantal minuutjes met de ui.

Voeg de tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen toe. Tip: kneus de kruiden in een vijzel om de aroma’s te laten vrijkomen en stop ze in een theezakje of thee-ei om ze er nadien makkelijk terug uit te kunnen halen.

Blus met het bruin bier en het water.

Voeg de Loonse (of Luikse) perenstroop toe samen met een stukje donkere chocolade.

Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.

Laat de stoverij 30 minuten lang sudderen op een zacht vuur met het deksel op de pot.

Roer na 30 minuten het geheel goed om en laat indien gewenst nog even verder sudderen zonder deksel totdat de saus de gewenste dikte heeft.

Werk het gerecht af met een klein scheutje natuurazijn, zwarte peper van de molen en een snuifje zout. Je kunt ook een beetje donkere miso of sojasaus toevoegen om nog wat meer umami-smaak in het gerecht te krijgen.

Serveer met frietjes of kroketjes en veganaise. Smakelijk!

Verticale tabs