Walnotenplaatkoek

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

  • Kooktijd: Snel
  • Regio: Westers
  • Moeilijkheidsgraad: Voor starters
  • Type: Nagerecht
  • Allergie: Sojavrij
  • Bron: Dit is een recept van Maartje Borst uit 'Taart ende Koeck. Ouderwets lekker bakboek 100% vegan'. Kosmos Uitgevers

wrapper

Bereiding

Extra benodigdheden: een keukenmachine of hakmolentje, een vierkante bakvorm van ca. 21 x 21 cm

Begin met het maken van het deeg.
Meng de bloem met 100 g lichtbruine suiker, een zakje vanillesuiker en het zout. Doe de boter erbij en wrijf alles door elkaar tot er een zanderig mengsel ontstaat. Voeg 4 eetlepels water toe en vorm er een deeg van.
Kneed niet meer dan nodig is om een deeg te vormen, anders wordt je deeg taai.
Dek af en zet in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling. Maal de walnoten met 250 g lichtbruine suiker fijn in een keukenmachine. Voeg een zakje vanillesuiker en 4 eetlepels ahornsiroop toe.
Meng en kneed tot zich een spijsachtig deegje vormt. Voeg meer siroop toe als het mengsel te droog en kruimelig is, maar zeker niet te veel; je wilt de textuur van een vormbaar deegje, geen smeerbare spread.

Verwarm de oven nu voor op 170 °C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel het in twee porties en rol de ene op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap ter grootte van je bakvorm.

Bedek er de bodem mee, verkruimel de walnotenspijs erover en druk aan tot een egale laag. Rol de rest van het deeg uit en leg dit over het spijs. Druk de randen netjes aan.
Verdeel de koek denkbeeldig in zestien stukken en druk in het midden van elk stuk een walnoothelft.

Bak de koek in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Meng 1 eetlepel stroop met 1 eetlepel water en bestrijk daarmee het nog hete baksel voor een mooi glanslaagje. Laat afkoelen en snijd in zestien blokjes.

Verticale tabs