Ingrediënten voor 4 personen
- 150 g sobanoedels
- 1 el sesamolie
- 1 ui , in dunne halvemaantjes
- 1 teentje look , geplet en fijngesneden
- 1/4 rood pepertje , in fijne ringetjes
- fijn wit zeezout
- 10 verse shiitakes , harde steeltjes verwijderd, in fijne reepjes
- 1 kleine wortel , in lucifers
- 10 bladeren grote Chinese kool , in reepjes van 1 cm, wit en groen gescheiden
- 5 lente-uitjes , fijngesneden, zowel het wit als het groen
- Voor de teriyakisaus:
- 2 el gembersap
- 2 en een halve el rijststroop
- 5 el shoyu
- 6 el appelsap (niet te zoet, eerder zoetzuur)
- 2 el geroosterde sesamolie
- een en een halve el rijstazijn
Extra info
- Kooktijd: Snel
- Moeilijkheidsgraad: Voor starters
- Type: Hoofdgerecht
- Allergie: Notenvrij en Suikervrij
- Bron: Dit is een recept uit 'Vegans are better lovers. Alles over gebalanceerd plantaardig eten.' van Viviane van Dyck. Uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts
wrapper
Bereiding
Breng ruim water aan de kook en kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze goed af onder koud water.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus.
Verwarm de sesamolie in een grote pan of wok en sauteer de ui, de look en het rode pepertje. Voeg een snuifje fijn wit zeezout toe. Zo geeft de ui het vocht vrij en hoef je geen olie toe te voegen om aanbranden te voorkomen.
Voeg de shiitakes, wortellucifers en hardere witte reepjes Chinese kool toe en sauteer 3 minuutjes. Voeg indien nodig een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
Leg de sobanoedels op de groenten in de pan en daarbovenop de groene reepjes Chinese kool.
Giet de saus over de noedels en de groenten en sluit de pan met een deksel.
Laat alles een 2-tal minuten stomen.
Neem het deksel van de pan en voeg de lente-ui toe. Meng de noedels, saus en groenten goed.