Zero waste aspergesoep

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 tl olijfolie
  • een grote handvol verse (of diepgevroren) kruiden zoals bieslook, peterselie en dille
  • 50 ml plantaardige room of vervang door 30 g plantaardige kruidenkaas
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Extra info

wrapper

Doe het aspergeafval, de bouillonblokjes, de laurierblaadjes en het water in een pot met deksel en breng aan de kook. Laat 15 minuten doorkoken en vervolgens 15 minuten afkoelen.

Snijd intussen de ui in stukjes en de knoflook in plakjes. Zet opzij.

Giet de soep doorheen een zeef en vang het kookvocht op. Druk de stelen en schillen goed aan met een lepel, zodat je het sap zoveel mogelijk opvangt!.(Als het asperge-afval genoeg niet te warm is, gebruik ik zelfs mijn handen om er de laatste druppels uit te knijpen.)

Doe de soep in een blender (of gebruik een staafmixer), samen met de verse kruiden en wat versgemalen zwarte peper.

Verwarm de olijfolie in de kookpot en roerbak de ui en knoflook enkele minuten, tot de ui gaar is en wat kleur krijgt. Schep beide ook in de blender. Mix tot je een gladde soep hebt.

Giet de soep terug in de kookpot en giet de plantaardige room of kruidenkaas er doorheen. Kruid eventueel bij met wat versgemalen zwarte peper en zout. Werk af met wat verse kruiden.

Zero waste tips

  • Je kan aspergeschillen perfect invriezen. Vermits we hier thuis maar met twee volwassen eters zijn, bereid ik slechts 500 g asperges per keer. De schillen en harde uiteindes gaan dan meteen de diepvriezer in, tot ik er voldoende heb om dit soepje mee te maken.
  • Je kan eventueel het kookvocht van asperges die je hebt klaargemaakt ook gebruiken voor de soep voor nog meer aspergesmaak.

Verticale tabs