Zuurdesembrood

Ingrediënten voor 6 personen

Extra info

wrapper

Startdesem kan je krijgen van vrienden of familie. Bewaar het in de koelkast tot je het nodig hebt.
Je kan het ook zelf maken door 225g bloem en 200g water te mengen, dek het mengsel af met een neteldoek en laat 24 uur staan op kamertemperatuur. Je gebruikt het best roggebloem voor deze stap.
Verdeel de starter in porties van 100g en voeg er vijf opeenvolgende dagen telkens 250g bloem en 200g water aan toe. Eens het klaar is, kan je je starter in de koelkast bewaren.

Zuurdesem activeren
Activeer een avond voordien je zuurdesem. Meng het startdesem met het water en de bloem en laat het rusten in kamertemperatuur. De volgende dag zou het verdubbeld moeten zijn in hoeveelheid. Duid eventueel met een elastiek of een stukje tape aan hoe hoog de desem komt, dan kan je zien hoeveel hij gegroeid is.

Voor het brood
Meng je zuurdesem met de bloem, het water en het zout. Voeg eventueel ook noten, gedroogde vruchten, gedroogde tomaten en olijven of kruiden toe. Kneed het deeg met de hand of met een machine tot het elastisch is. Laat het deeg twee uur rijzen op kamertemperatuur.

Bedek je bakvormen met een laagje bakspray en een laagje bloem. Doe je deeg in de bakvormen en laat opnieuw rijzen tot het verdubbeld is in grootte. Reken hiervoor op drie à vier uur.

Verwarm voor op 250°C. Zet een diep bord met water onderaan je oven. Plaats het brood in de oven en verander de temperatuur naar 220°C. Laat het bord met water in je oven staan tijdens het bakken. Bak je twee kleine broden, bak ze dan 25 minuten. Bak je een groot brood, bak het dan 30 à 35 minuten.

Omdat de temperatuur van je oven zal dalen wanneer je je brood erin zet, verwarm je hem voor op 250°C, terwijl je bakt op 220°C.

Verticale tabs